ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαδικασία υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών

13:23 - 18 Μαρ 2008 | Φορολογία
1. Υπόχρεοι

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος παρακρατείται φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, από εκείνον, που απασχολεί κατά σύστημα έμμισθο ή ημερομίσθιο προσωπικό, είτε καταβάλλει συντάξεις, επιχορηγήσεις και κάθε άλλη παροχή. Τα ίδια πρόσωπα οφείλουν να επιδίδουν στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας της έδρας τους, οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του Μαρτίου κάθε έτους.

Σε περίπτωση θανάτου του προσώπου που ενήργησε την παρακράτηση του φόρου, υπόχρεοι σε απόδοσή του και σε επίδοση της οριστικής δήλωσης στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, είναι οι κληρονόμοι αυτού και ο καθένας ανάλογα με την κληρονομική μερίδα που περιήλθε σε αυτόν.

2. Τρόπος υποβολής

Κατά τη σύνταξη της οριστικής δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας πρέπει να διενεργούν εκκαθάριση του φόρου σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. για το συνολικό ποσό των αμοιβών κάθε δικαιούχου. Με τη δήλωση αυτή καταβάλλεται εφάπαξ και η διαφορά του φόρου που τυχόν οφείλεται.

2.1. Εμπρόθεσμη οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση

Με την ΠΟΛ.1034/24-2-2006, ορίστηκε ότι η εμπρόθεσμη οριστική δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ) για την οποία δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση, υποβάλλεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) www.gsis.gr, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) και ανεξάρτητα αν οι Δ.Ο.Υ. υποβολής τους είναι ενταγμένες ή όχι στο σύστημα TAXIS. Με τη δήλωση αυτή υποχρεωτικά υποβάλλεται και το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων. Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.

2.2. Εμπρόθεσμη οριστική δήλωση Φ.Μ.Υ. όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση

Η εμπρόθεσμη οριστική δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών Φ.Μ.Υ. (Έντυπο Ε7-Φ-01.015 ) για την οποία προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση, υποβάλλεται αποκλειστικά στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., σε δύο αντίτυπα, από τα οποία το ένα παραμένει σε αυτήν και το άλλο αποστέλλεται στην Γ.Γ.Π.Σ. συνοδευόμενο υποχρεωτικά με μαγνητικό μέσο, το οποίο περιέχει το σύνολο των στοιχείων που προβλέπεται να περιλαμβάνεται στις εκδιδόμενες βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων, ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του Κ.Β.Σ. που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα) καθώς και το σύνολο των λοιπών στοιχείων του Εντύπου Ε7. Στην περίπτωση αυτή δεν υποβάλλεται το δεύτερο αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.

2.3. Οριστική Δήλωση Φ.Μ.Υ. από υπόχρεους που απασχολούν λιγότερους από είκοσι (20) μισθωτούς όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1032/11-2-2008, ειδικά για το οικονομικό έτος 2008 σε υπόχρεους που απασχολούν λιγότερους από είκοσι μισθωτούς (20) ή χορηγούν συντάξεις, μερίσματα, βοηθήματα ή άλλες παροχές σε λιγότερους από είκοσι συνταξιούχους δεν είναι υποχρεωτική η υποβολή με χρήση της ηλεκτρονικής μεθόδου, αλλά παρέχεται η ευχέρεια, εφόσον το επιθυμούν, της ηλεκτρονικής υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου όταν δεν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση.

Οι προαναφερθέντες υπόχρεοι δύνανται να επιλέξουν τον τρόπο υποβολής των οριστικών δηλώσεων Φ.Μ.Υ. καθώς και του β΄ αντιτύπου της βεβαίωσης αποδοχών σε υλική μορφή, στην Δ.Ο.Υ. σε δύο αντίτυπα συνοδευόμενα από το β΄ αντίτυπο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων.

2.4. Οριστική Δήλωση Φ.Μ.Υ. από υπόχρεους που απασχολούν λιγότερους από είκοσι (20) μισθωτούς όταν προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση

Σύμφωνα με την ΠΟΛ. 1032/11-2-2008, όταν για τους προαναφερθέντες υπόχρεους προκύπτει ποσό φόρου για απόδοση, οι οριστικές δηλώσεις υποβολής Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών επιτρέπεται, εφόσον το επιθυμούν οι υπόχρεοι, να υ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.