ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eκπτωση δαπανών για παροχή υπηρεσιών (δεξιώσεων, εστίασης, επισκευών) από το εισόδημα

18:16 - 18 Απρ 2008 | Φορολογία
Το συνολικό ετήσιο ποσό που καταβάλλει ο φορολογούμενος για δαπάνες παροχής υπηρεσιών, στις οποίες υποβάλλεται ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τους βαρύνουν για διάφορες υπηρεσίες που τους παρέχονται δηλώνονται προς έκπτωση στον κωδικό 049 της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (έντυπο Ε1). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση των πρωτότυπων δικαιολογητικών που προβλέπονται από τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Α. Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται προς έκπτωση αναφέρονται συνοπτικά παρακάτω.

1. Το ποσό που καταβάλλεται για δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και σε ταβέρνες και εστιατόρια και σε κάθε είδους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.

Από την έκπτωση της δαπάνης αυτής εξαιρούνται οι δαπάνες σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης (φαστ φουντ) και σε αυτά που είναι εντός ξενοδοχείων και πλοίων.

2. Το ποσό της δαπάνης που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ.

3. Το ποσό της δαπάνης που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού (ψύξης - θέρμανσης) και εξαερισμού. Συμπεριλαμβάνεται επίσης και η δαπάνη που καταβάλλεται για την συντήρηση της εγκατάστασης και των συσκευών κλιματισμού καθώς και αυτών εξαερισμού χώρων.

4. Το ποσό της δαπάνης που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών, όπως για παράδειγμα, ξυλουργούς, επαγγελματίες τοποθέτησης πλακιδίων, υαλοπινάκων και μεταλλικών κουφωμάτων, συντηρητές καλοριφέρ, ασανσέρ, κ.λ.π.

Β. 'Eννοια του όρου ''δαπάνες επισκευής και συντήρησης''

Ως δαπάνες επισκευής, θεωρούνται αυτές που γίνονται με σκοπό να επαναφέρουν κάποιο ακίνητο που έχει υποστεί βλάβη ή αλλοίωση, στην αρχική του καλή κατάσταση.

Ως δαπάνες συντήρησης, θεωρούνται αυτές που γίνονται με σκοπό να διατηρηθεί κάποιο ακίνητο σε καλή κατάσταση και να προληφθούν ή παρεμποδιστούν τυχόν βλάβες ή αλλοιώσεις αυτού από τη χρήση ή λειτουργία ή την πάροδο του χρόνου.

Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι, στις πιο πάνω δαπάνες επισκευής και συντήρησης περιλαμβάνονται οι δαπάνες για παροχή υπηρεσιών, που γίνονται από τον ιδιοκτήτη ή από τον ενοικιαστή και ανεξάρτητα από τη χρήση της οικοδομής, εφόσον δεν αποτελούν δαπάνες του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε. (έκπτωση από το εισόδημα εμπορικών επιχειρήσεων) καθώς και οι αντίστοιχες δαπάνες των κοινόχρηστων χώρων.

Αντίθετα δεν περιλαμβάνονται στις δαπάνες επισκευής και συντήρησης οι δαπάνες βελτίωσης που αποβλέπουν στην επαύξηση ή επέκταση ή συμπλήρωση του περιουσιακού στοιχείου, δηλαδή γενικά στην επαύξηση της αξίας του. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες για αγορά υλικών και οι δαπάνες παροχής υπηρεσιών της αρχικής τοποθέτησης της ηλεκτρολογικής και της υδραυλικής εγκατάστασης, καθώς και της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης.

Γ. Χρήσιμες Πληροφορίες για την έκπτωση των δαπανών από παροχή υπηρεσιών

• Από το εισόδημα του φορολογούμενου αφαιρείται το 40% από το συνολικό ποσό των δαπανών που δηλώθηκαν, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ και για τους δυο συζύγους. Δηλαδή, και για τους δυο συζύγους το ανώτερο σύνολο δαπανών είναι 20.000 ευρώ με ανώτερη έκπτωση από το εισόδημα 8.000 ευρώ. Ο επιμερισμός του ποσού αυτού στους δύο συζύγους γίνεται ανάλογα με το φορολογούμενο (όχι απαλλασσόμενο) εισόδημα, του καθενός, που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις και δηλώνεται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωσή τους.

• Για να διενεργηθεί η έκπτωση των δαπανών αυτών πρώτα απ΄ όλα απαιτείται να έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και δεύτερον, το συνολικό ποσό των δαπανών να αναγράφεται στην αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

• Προσοχή! Εάν οι δαπάνες αυτές δηλωθούν με εκπρόθεσμη αρχική δήλωση ή με συμπληρωματική δήλωση, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση. Επίσης, για κατοίκους της αλλοδαπής που αποκτούν εισοδήματα από την Ελλάδα δεν ισχύει η έκπτωση των πιο πάνω δαπανών.

• Στις χειρόγραφες ή μηχανογραφικά εκδιδόμενες αποδείξεις ΔΕΝ απαιτείται, πέραν της αναγραφής του ονοματεπώνυμου του αγοραστή, να τίθεται επιπλέον η υπογραφή και η σφραγίδα του πωλητή.

• Στις εκδιδόμενες αποδείξεις από φορολογικές ταμειακές μηχανές (Φ.Τ.Μ.), που δεν έχουν δυνατότητα αναγραφής του ονομ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.