ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποβολή δήλωσης Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.ΑΚ.)

14:33 - 26 Μαϊ 2008 | Φορολογία
Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων θεσπίστηκε με τον Ν.3634/2008. Συγκεκριμένα με τις διατάξεις των άρθρων 5-21 ορίστηκε η επιβολή ενιαίου τέλους στην ακίνητη περιουσία (Ε.Τ.ΑΚ.) των φυσικών και νομικών προσώπων, από την 1η Ιανουαρίου 2008.

 Υπόχρεοι σε  Ε.Τ.ΑΚ.

Κάθε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ανεξάρτητα από την έδρα του, το οποίο την 1η Ιανουαρίου 2008, έχει δικαιώματα επί ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις τυχόν μεταβολές που επέρχονται κατά την διάρκεια του έτους υπάγεται στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Με το άρθρο 6 του Ν.3634/2008 ορίζονται οι υπόχρεοι σε τέλος (φυσικά ή νομικά πρόσωπα):

α) Ο αποκτών το ακίνητο από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης.

β) Ο κύριος του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία.

γ) Ο υπερθεματιστής, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού.

δ) Οι κληρονόμοι ακίνητης περιουσίας.

ε) Ο εκ προσυμφώνου αγοραστής ακινήτου, στις περιπτώσεις σύνταξης προσυμφώνου με αυτοσύμβαση.

στ) Ο εκτελεστής διαθήκης, για την κληρονομιαία ακίνητη περιουσία για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται και τη διοικεί.

ζ) Ο σύνδικος της πτώχευσης, για την πτωχευτική ακίνητη περιουσία.

η) Ο μεσεγγυούχος ακίνητης περιουσίας.

θ) Ο νομέας των επίδικων ακινήτων.

ι) Ο μισθωτής ακινήτων, για τα οποία έχει συναφθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, για όσο χρόνο διαρκεί η σύμβαση.

Επίσης σε τέλος υπόκεινται και τα φυσικά πρόσωπα των παρακάτω περιπτώσεων:

- Όσοι έχουν αποκτήσει ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς αιτία θανάτου, εφόσον ο θάνατος επήλθε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007.

- Ο υπόχρεος γονέας, για την ακίνητη περιουσία των προστατευόμενων τέκνων του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 2238/1994, ΦΕΚ 151 Α΄, όπως ισχύει).

- Ο κηδεμόνας, για την ακίνητη περιουσία σχολάζουσας κληρονομιάς.

- Οι δικαιούχοι διαμερισμάτων - κατοικιών του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι έχουν παραλάβει αυτά χωρίς οριστικά παραχωρητήρια.

Αντικείμενο του Ε.Τ.ΑΚ.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3634/2008 ως ακίνητη περιουσία για την επιβολή του τέλους θεωρείται:

α) το δικαίωμα της πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας επί ακινήτων. Ακίνητα θεωρούνται αυτά που χαρακτηρίζονται έτσι σύμφωνα με τα άρθρα 948 και 953 του Αστικού Κώδικα.

Ακίνητα είναι μόνο το έδαφος και τα συστατικά μέρη αυτού σύμφωνα με το άρθρο 948 του Αστικού Κώδικα και, σύμφωνα με το άρθρο 953 του Αστικού Κώδικα, συστατικά είναι τα πράγματα που δεν μπορούν να αποχωρισθούν από το κύριο πράγμα, χωρίς να υποστούν βλάβη τα ίδια ή το κύριο πράγμα ή να αλλοιωθεί η ουσία ή ο προορισμός τους

β) η παραχώρηση του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης σε κοινόκτητο τμήμα υπογείου, πυλωτής, δώματος ή ακάλυπτου χώρου οικοδομής, που χρησιμοποιείται ως θέση στάθμευσης, βοηθητικός χώρος και κολυμβητική δεξαμενή.

Επίσης η ερμηνευτική ΠΟΛ.1075/2008 ορίζει πως σε περίπτωση που η επικαρπία έχει αποχωριστεί από την κυριότητα, φορολογούνται τόσο ο επικαρπωτής όσο και ο ψιλός κύριος αλλά καθένας χωριστά και για το εμπράγματο δικαίωμα που του αναλογεί.

Υπολογισμός Ε.Τ.ΑΚ. φυσικών προσώπων

Ο υπολογισμός του Ε.Τ.ΑΚ. φυσικών προσώπων με συντελεστή 0,1% επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας.

Η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων απαλλάσσεται του Ε.Τ.ΑΚ., με εμβαδό μέχρι 200 τ.μ. ή με αξία μέχρι 300.000 ευρώ.

Σημείωση: Το τέλος που αναλογεί στη συνολική αξία των κτισμάτων που υπόκεινται σε φορολογία, δεν μπορεί να είναι μικρότερο από ένα (1) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.