ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Aμεση η ανταπόκριση των ασφαλιστικών στην αποκατάσταση των ζημιών''

11:02 - 11 Δεκ 2008 | Συνεντεύξεις
Ζώνη υψηλού κινδύνου και μόνιμο στόχο των αναρχικών αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στο λεγόμενο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Οι επιχειρηματίες μετρούν τις πληγές τους τις τελευταίες μέρες καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη λόγω των εκτεταμένων επεισοδίων που πυροδότησε ο θανάσιμος τραυματισμός του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Οι διαστάσεις που έχει λάβει η κατάσταση αυτή τη φορά είναι πλέον ανεξέλεγκτες και οι ζημίες ανυπολόγιστες, όμως οι επιθέσεις στα καταστήματα δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τον εμπορικό κόσμο.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στις επίμαχες περιοχές του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, (ορίζεται από το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Ομόνοια και την Πλάκα) αποτελούν τα εύκολα θύματα που...πληρώνουν τη νύφη κάθε φορά που γίνονται επεισόδια. Τα μαγαζιά στην εν λόγω περιοχή αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για τις ασφαλιστικές εταιρείες δεδομένου ότι οι κινητοποιήσεις στην «καρδιά» της πρωτεύουσας έχουν γίνει καθημερινότητα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Ασφαλιστική, κ. Γιάννης Παυλίδης δηλώνει στο «R» ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν συγκεκριμένα πακέτα που αφορούν τον κλάδο της περιουσίας και καλύπτουν καταστροφές από διαδηλώσεις και πολιτικές αναταραχές. «Υπάρχει ένα αυξημένο επασφάλιστρο για τα καταστήματα που βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα σε περιοχές όπως το Μοναστηράκι, το Μουσείο, το Χίλτον, η Αλεξάνδρας και η οδός Στουρνάρη στο Πολυτεχνείο», προσθέτει ο ίδιος. Σημειώνει δε ότι η ανταπόκριση της ασφαλιστικής αγοράς μετά και τα τελευταία επεισόδια θα είναι άμεση προκειμένου να αποκατασταθούν τα ταχύτερο δυνατό οι ζημιές και να ξαναρχίσει η λειτουργία των καταστημάτων ενόψει εορτών.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας είναι ασφαλισμένες, και ειδικά οι αλυσίδες, οι οποίες ασφαλίζουν όλα τους τα καταστήματα μαζί. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα καταστήματα, κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν  επιλέγουν αυτή την οδό λόγω των υψηλών ασφαλίστρων.

Αλλωστε για να συμφωνήσει μία ασφαλιστική εταιρεία να αναλάβει ένα κατάστημα που βρίσκεται στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» το υποχρεώνει να λάβει μια σειρά από συμπληρωματικά μέτρα όπως τα ρολά στις βιτρίνες ή ακόμη και η μη λειτουργία του τις ημέρες που γίνονται διαδηλώσεις στην περιοχή.

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο αρκετοί καταστηματάρχες επιλέγουν να μην ασφαλίσουν την επιχείρησή τους είναι η πρακτική των εταιρειών του κλάδου να ορίζουν ένα ποσό κάτω από το οποίο δεν αναλαμβάνουν να καλύψουν τη ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι να επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης τόσο με την αποκατάσταση των μικροζημιών, όσο και με την πληρωμή ασφαλίστρων στην εταιρεία.

Αντιγόνη Αυγεροπούλου
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.