ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σχεδιάζουμε αμκ ύψους 450 -500 εκατ. ευρώ»

10:07 - 17 Δεκ 2008 | Συνεντεύξεις
Σε αυξήσεις κεφαλαίου που θα αγγίξουν τα 450 με 500 εκατ ευρώ θα προχωρήσει ο όμιλος της Aspis Bank και Aspis Πρόνοια ώστε να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και παράλληλα να προχωρήσει σε σχεδιαζόμενες εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του ομίλου και βασικός μέτοχος Παύλος Ψωμιάδης ο όμιλος της Aspis έχει έως τώρα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 90 εκατ ευρώ στην εταιρία συμμετοχών. Ταυτόχρονα σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 210 εκατ ευρώ στην τράπεζα.

Το 25% με 30% της αύξησης θα καλυφθεί από τον βασικό μέτοχο ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Ψωμιάδης η ΤτΕ έχει ζητήσει από την Aspis να μειωθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εταιριών στην τράπεζα από το 62% στο 40% περίπου. Η ΤτΕ δεν επιθυμεί ασφαλιστικές εταιρίες να κατέχουν υψηλά ποσοστά σε τράπεζες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι παγκοσμίως η τάση είναι οι ασφαλιστικές εταιρίες να μειώνουν τα ποσοστά τους από τις τράπεζες.

Πέραν από τα 210 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί με έκδοση κοινών μετοχών και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαρτίου του 2009 η Aspis Bank θα συμμετάσχει και στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών υλοποιώντας αύξηση κεφαλαίου με έκδοση προνομιούχων μετοχών ύψους περίπου 50 εκατ ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης η Aspis έχει υποβάλλει αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών και την ΤτΕ και αναμένει τις τελικές εγκρίσεις. Πέραν από τις αμκ της τράπεζας σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου θα προχωρήσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες Aspis ΑΕΓΑ και Aspis Ζημιών με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών στην Ελλάδα.

Ο κ. Ψωμιάδης αναφέρθηκε και στο πακέτο των 28 δις ευρώ τονίζοντας ότι « όταν παγκοσμίως όλα τα κράτη υλοποιούν προγράμματα στήριξης των τραπεζών θα ήταν λάθος η Ελλάδα να απέχει. Τα 28 δις ευρώ θα βοηθήσουν την εθνική οικονομία» κατέληξε ο επικεφαλής του ομίλου Aspis.

Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.