ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας: Τί αλλάζει σε δομές- Πως θα δουλεύουν οι γιατροί

01:01 - 13 Ιαν 2014 | Συνεντεύξεις
Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας: Τί αλλάζει σε δομές- Πως θα δουλεύουν οι γιατροί
Με καζάνι που βράζει μοιάζει η κατάσταση στον ιατρικό κόσμο της χώρας, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, περί κατάργησης του ΕΟΠΥΥ, που πλέον μετεξελίσσεται σε ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Μετάλλαξη που προμηνύει ραγδαίες αλλαγές, τόσο στην δομή του οργανισμού, όσο και στο απασχολούμενο προσωπικό μεταξύ των οποίων και οι γιατροί.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αποκλειστικές πληροφορίες του "R":

 

1) Όσοι γιατροί θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας θα πρέπει και να είναι έτοιμοι ότι θα αμείβονται με το ποσό των 1.000 ευρώ (καθαρά). Σήμερα στο πεντάωρο περίπου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πληρώνονταν με 800 ευρώ περίπου. Το συγκεκριμένο ποσό ήταν και θα είναι με το νέο σύστημα σε άμεση συνάρτηση με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία. Βεβαίως για να ενταχθεί κάποιος γιατρός στο ΠΕΔΥ πρέπει να έχει προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας του ιδιωτικού του ιατρείου, εφόσον υφίσταται.

 

2) Η ενοποίηση των κέντρων Υγείας με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην ΙΚΑ -νυν ΕΟΠΥΥ θεωρείται δεδομένη. Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί ότι κάποια κτίρια που ενδεχομένως αλληλοκαλύπτονται θα κλείσουν και για μειωμένα λειτουργικά έξοδα. 

 

3)Στις νέες ενοποιημένες εγκαταστάσεις θα υπάρχουν μόνο κάποιες ειδικότητες γιατρών. Πιθανολογείται ότι θα λειτουργούν με ένα παθολόγο ένα καρδιολόγο και ένα ορθοπεδικό. Ο τελευταίος θα είναι μόνο για έκτακτα περιστατικά.  

 

4) Το ωράριο εργασίας των ιατρών σύμφωνα με τον κανονιδμό του ΠΕΔΥ θα είναι κυλιόμενο οκτάωρο. Η προσφορά ιατρικών υπηρεσιών θα γίνεται όλο το 24ωρο. Την ίδια στιγμή δεν θα αναγνωρίζονται -μισθολογικά- εφημερίες. 

 

'Ολα τα παραπάνω αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και θα ψησιστούν. Πάντως, την εβδομάδα που έρχεται αναμένονται και οι πρώτες δηλώσεις από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ο οποίος και προβλέπεται να τοποθετηθεί επί των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας. 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

pe130114

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 13 Ιαν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.