ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρκάδι: Βροντερό «όχι» των Κρητών για την καταστροφή των χημικών της Συρίας

09:27 - 24 Μαρ 2014 | Ειδήσεις
Ηχηρό μήνυμα κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω Βροντερό έστειλε το μεσημέρι της Κυριακής η Κρήτη από το ιστορικό Αρκάδι.
Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού, από το ένα άκρο της Κρήτης μέχρι το άλλο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συντονιστικών επιτροπών και των φορέων που οργάνωσαν μια μαζική κινητοποίηση μήνυμα προς τις Ελληνικές αρχές αλλά και τη διεθνή κοινότητα για την ανάγκη προστασίας του πολύτιμου θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
 
«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στο Αρκάδι εκπέμπει ένα βροντερό μήνυμα στο ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελληνική Κυβέρνηση να αποτραπεί άμεσα η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην «κλειστή» θάλασσα της Μεσογείου» τόνισε  από το χώρο της συγκέντρωσης, σε δηλώσεις του,  ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
 
Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή επικαλούμενος τους φόβους και τις επιστημονικές εκτιμήσεις ειδικών ερευνητών. Παράλληλα ο κ. Αρναουτάκης  αναφέρθηκε  στις ενέργειες αντίδρασης της Περιφέρειας που από την πρώτη στιγμή ανέπτυξε συντονιστικό ρόλο και ήρθε σε επικοινωνία για κοινή αντίδραση με νησιά της Μεσογείου, την Ιταλία, Ελληνικές Περιφέρειες ενώ για το όλο θέμα έγινε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στάλθηκε επιστολή στους Υπουργούς Εξωτερικών, ΥΠΕΚΑ ευρωβουλευτές κ.α.
creta 
«Όχι χημικά στη Μεσόγειο», είπαν, επίσης, σε χαιρετισμούς και δηλώσεις τους βουλευτές, εκπρόσωποι τοπικών αρχών αλλά και πολιτικών και κοινωνικών φορέων. «Έχουμε δικαίωμα στην καθαρή θάλασσα», τόνισαν. Παρόμοια μηνύματα είχαν και τα πανό των φορέων. Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν ο ποιητής Γιώργης Καράτζης, ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής του ΑΕΤΙ Αθηνών,  Ευάγγελο Πισσίας.
 
Οι προσωρινές συντονιστικές επιτροπές (πρωτοβουλία Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου) εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους, την πλήρη αντίθεση τους στο «σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης», προσθέτοντας: «Η ‘’εξουδετέρωση’’ αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλώ, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray,  με την μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής -όπως με εγκληματική αδιαφορία δηλώνουν- δράσης. Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος».
 
Παράλληλα, απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε.:
•να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων.
•να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει η ‘’εξουδετέρωση’’ (Ιταλία και Μάλτα).
 
Ακόμα στην ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «μοναδική οριστική λύση είναι, όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.