ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα VS Πουέρτο Ρίκο: Οι "απογοητευμένοι" και οι "χαρούμενοι" στην κούρσα του δανεισμού

10:33 - 11 Απρ 2014 | Συνεντεύξεις
Ελλάδα VS Πουέρτο Ρίκο: Οι "απογοητευμένοι" και οι "χαρούμενοι" στην κούρσα του δανεισμού
Τα αμερικανικά μέσα κι όχι μόνο, είπαν και ελάλησαν. Το Πουέρτο Ρίκο, το λένε "η Ελλάδα των ΗΠΑ" κι εδώ μας βάφτισαν το "Πουέρτο Ρίκο της Μεσογείου". Ένα λογοπαίγνιο και μια σύγκριση, με βασικό παρονομαστή την οικονομική καταστροφή. Αλλά τι θέλει ακριβώς να πει ο ποιητής;

Με αφορμή την έκδοση ομολόγων, που πραγματοποιήθηκε με μικρή χρονική διαφορά στο Πουέρτο Ρίκο και την Ελλάδα, οι αναλυτές έκαναν έναν παραλληλισμό στις οικονομίες των δύο χωρών και μελέτησαν εις βάθος το πως αντιμετωπίστηκε αυτό εκατέρωθεν. Ακολούθως, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ή το Πουέρτο Ρίκο είναι αχάριστο ή η Ελλάδα αιθεροβάμων.
Το Πουέρτο Ρίκο (αγγλικά: "Commonwealth of Puerto Rico"), διαθέτει ένα περίπλοκο και αμφιλεγόμενο νομικό καθεστώς, παρόλο που είναι μια πολιτεία, όπου οι κάτοικοι έχουν αμερικανική υπηκοότητα κι εκλέγουν κυβερνήτη όπως στις υπόλοιπες πολιτείες. Έχει περίπου 3,7 εκατ. κατοίκους, κάπου $70 δισ. δολάρια σε χρέος και πρόσφατα προέβη σε έκδοση ομολόγων ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων, προκειμένου να καλύψει δάνεια και λοιπές υποχρεώσεις. Σημειωτέον δε, στη βαθμολογία Ba2 της Moody’s βρίσκεται 7 βαθμίδες υψηλότερα από την Ελλάδα.
Ωστόσο, οι Πορτορικανοί δεν χάρηκαν καθόλου. Η ανακοίνωση του δανεισμού έγινε με "βαριά καρδιά", καθώς το Πουέρτο Ρίκο επιθυμούσε να μειώσει το χρέος με κάθε άλλο μέσο, παρά έτσι. Ο δανεισμός από τις αγορές έφερε γενικά μεγάλη απογοήτευση στη χώρα, που πρακτικά έχει να διαχειριστεί μια ανεργία της τάξης του 15%, κατά κεφαλήν χρέος περίπου 19.000 δολάρια και προβλέψεις για επιπλέον συρρίκνωση της οικονομίας μέσα στο 2014 κατά 0,8%.

Από την άλλη, έχουμε το δανεισμό της Ελλάδας, που είναι φύσει πιο...αλέγκρα. Η επόμενη μέρα της έκδοσης ομολόγων ύψους 3 δις ευρώ, βρήκε τη χώρα σε ένα κλίμα πανηγυρισμού, με τα μέσα να κάνουν λόγο για ιστορική "σωτηρία". Η Ελλάδα,μετά από 4,5 χρόνια "μέσα",βγήκε έξω- βγήκε στις αγορές, αφού κατάφερε να δανειστεί 3 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 4,95%. Και η κυβέρνηση κατενθουσιάστηκε.

Και το ζήτημα που τίθεται είναι το εξής- το Πόρτο Ρίκο δεν έχει εκτιμήσει το δανεισμό ή Ελλάδα τον έχει υπερεκτιμήσει;

Όπως και να έχει, η εξέλιξη σχετικά με το αν και κατά πόσο οι χώρες θα συνεχίσουν την παράλληλη πορεία ή όχι, θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Ή πολύ...κλάμα. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:17 - 14 Απρ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.