ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Trading: Πως ο χρόνος επηρεάζει τις επενδυτικές τοποθετήσεις

11:27 - 02 Σεπ 2014 | Τεχνική Ανάλυση

Ο χρόνος είναι μια βασική παράμετρος που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός trade.

Οι περισσότεροι traders ασχολούνται με το να δημιουργήσουν ένα καλό πλάνο το οποίο θα ακολουθούν πιστά, να δημιουργήσουν διαδικασίες που θα ελέγχουν την πρόοδο της προσπάθειάς τους, να βρουν τρόπους να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους. Ελάχιστοι είναιαυτοί που λαμβάνουν υπόψη τους το χρόνο και το πως αυτός επηρεάζει την απόφασή τους να τοποθετήσουν μια νέα εντολή.

Ο χρόνος είναι μια βασική παράμετρος που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα ενός trade. Ανεξάρτητα από το προϊόν στο οποίο κάποιος κάνει trading ή τον τρόπο με τον οποίο κάνει trading, η λάθος εκτίμηση του χρόνου μπορεί να καταστρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια πριν καν ξεκινήσει. Η εκτίμηση του χρόνου και η προσαρμογή του στο trading, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με αυτό που λέμε “χρονικός ορίζοντας” και αναφέρεται στα 15 λεπτά, τα 60 λεπτά ή τη μια ημέρα.

Ακολουθούν δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ο χρόνος και η σωστή εκτιμησή του είναι καθοριστικής σημασίας για το trading.

Ημέρες με σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις

Οι αγορές είναι πολύ ευαίσθητες σε συγκεκριμένες οικονομικές ανακοινώσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις. Ένας trader θα πρέπει να είναι πάντοτε ενήμερος για την ημερομηνία στην οποία αναμένεται μια σημαντική ανακοίνωση, καθώς και ποια είναι αυτή η ανακοίνωση. Αυτή η γνώση είναι πολύτιμη καθώς ο trader μπορεί να αποφασίσει αν θα είναι μέσα στην αγορά με ανοιχτές θέσεις, αν θα πρέπει να αλλάξει προσωρινά τους κανόνες risk management, αν χρειάζεται να επιλέξει κάποια διαφορετική στρατηγική, αν μπορει να εκμεταλλευτεί την αύξηση της μεταβλητότητας ή αν θα πρέπει να απέχει πλήρως από την αγορά.

Χρονική ζώνη δραστηριότητας

Η αγορά συναλλάγματος λειτουργεί 24 ώρες για 5 ημέρες. Πολλοί θεωρούν ότι αυτό είναι κάτι «μαγικό» καθώς μπορούν να κάνουν trading οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας έχουν χρόνο. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Η αγορά έχει διαφορετική συμπεριφορά σε κάθε διαφορετική ζώνη ώρας. Μια από τις σπουδαιότερες διαφορές είναι ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος είναι σημαντικά μειωμένος. Για παράδειγμα, από το κλείσιμο της Wall Street (23:00) και μέχρι το άνοιγμα της Ευρώπης (09:00), η δραστηριότητα είναι μικρή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρότερες διακυμάνσεις αλλά από την άλλη, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για μεγάλες κινήσεις όταν υπάρχει κάποια ανακοίνωση ή κάποιο έκτακτο γεγονός. Και αυτό συμβαίνει συχνά πλέον.

Ο χρόνος μπορεί να εκτιμηθεί με πολλούς τρόπους στο trading. Ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η απόφαση για ένα νέο trade θα πρέπει να περιλαμβάνει και τη σωστή εκτίμηση του χρόνου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι σε μια απόφαση για το άνοιγμα κάποιας θέσης, δεν έχει σημασία μόνο η καλή ανάλυση της κατάστασης και το ιδανικό setup, αλλά και το timing.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.