ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί μια παρέμβαση από την SNB θα μπορούσε να ανεβάσει το EUR/USD;

09:23 - 17 Σεπ 2014 | Τεχνική Ανάλυση

Αλυσιδωτές αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει μια παρέμβαση της SNB.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σαφές ότι η SNB δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε περιπέτειες με το φράγκο, με την οικονομία της Ελβετίας και με την αξιοπιστία της. Μετά από πολλούς μήνες αποχής από τις επίσημες δηλώσεις, ανώτατα στελέχη επανεμφανίστηκαν δυναμικά στο προσκήνιο «διαλύοντας» τις όποιες αμφιβολίες υπήρχαν.
Αύριο, είναι η κρίσιμη ημέρα για το φράγκο καθώς στις 10:30 η SNB θα ανακοινώσει τα επιτόκια, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ίδιο στοίχημα με την ΕΚΤ, δηλαδή αρνητικά επιτόκια.
Σε μια δημοσκόπηση μεταξύ αναλυτών την οποία πραγματοποίησε το Reuters, η πλειοψηφία θεωρεί ότι το floor στο 1,2000 θα διατηρηθεί τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες ενώ οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένη την ύπαρξη αρνητικών επιτοκίων.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, μια κίνηση σε αρνητικά επιτόκια θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτόν που περιμένει η αγορά. Το συμπέρασμα αυτό το στηρίζει στο γεγονός ότι η Ελβετία έχει σχεδόν τα διπλάσια πλεονάζοντα κεφάλαια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρωζώνη ενώ το ΑΕΠ της είναι σημαντικά μικρότερο. Επίσης, η καμπύλη των επιτοκίων είναι διαφορετική στο φράγκο από αυτή στο ευρώ, ενώ τέλος πολλές ελβετικές τράπεζες ήδη χρεώνουν τους πελάτες τους για τις καταθέσεις τους.
Οι αγορές έχουν δείξει από το ξεκίνημα της εβδομάδας ότι η SNB έχει ξεκινήσει να παρεμβαίνει στις αγορές. Τα στοιχεία θα δημοσιευτούν στις 22 Σεπτεμβρίου οπότε για την ώρα η πιθανότητα αυτή είναι μια υπόθεση.
Πως μια παρέμβαση θα μπορούσε να ενισχύσει το EUR/USD;
Η ενεργοποίηση της SNB προϋποθέτει αρχικά την πώληση φράγκων και τις αγορές ευρώ.Η SNB, σε μια περίπτωση καθολικής παρέμβασης, θα πρέπει να διαφοροποιήσει τα αποθεματικά της αγοράζοντας κατά κύριο λόγο ευρώ και πουλώντας φράγκο μαζί με άλλα νομίσματα. Το ποια νομίσματα θα επιλέξει να πουλήσει είναι άγνωστο αν και η λογική λέει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της παρέμβασης. Αν η παρέμβαση είναι μεγάλη, τότε θα αναγκαστεί να αναζητήσει ρευστότητα διαφοροποιώντας έντονα τα αποθέματά της σε δολάρια και γεν.
Στο σενάριο της παρέμβασης οι επενδυτές έχουν ιδιαίτερα εύκολο έργο αφού όποιο ζεύγος του φράγκου και αν επιλέξουν είναι πιθανό να δουν την κίνησή τους να αποφέρει κέρδη.
*Τα παραπάνω δεν αποτελούν σύσταση αγοράς ή πώλησης ή προτροπή για διενέργεια συναλλαγών, αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις του αναλυτή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.