ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποια είναι η εικόνα του δολαρίου μετά και από τη χθεσινή άνοδο;

11:59 - 18 Σεπ 2014 | Τεχνική Ανάλυση

 Πως οι πλούσιοι των αναδυόμενων οικονομιών συμβάλλουν στην άνοδο του δολαρίου.

Η δυναμική του δολαρίου δε δείχνει σημάδια κόπωσης με όλο και μεγαλύτερα κεφάλαια να εισρέουν στο αμερικανικό νόμισμα. Η ομαλοποίηση της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής έχει αυξήσει κατακόρυφα την ελκυστικότητα του δολαρίου. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γενικότερο κλίμα αστάθειας που επικρατεί στις αναδυόμενες (κυρίως αλλά όχι μόνο) οικονομίες.

Με τα νομίσματα πολλών αναδυόμενων χωρών να καταποντίζονται, οι υπερ-πλούσιοι έχουν οδηγηθεί σε έξοδο των κεφαλαίων τους από τις χώρες τους και σε μετατροπή τους σε δολάριο. Εδώ και μήνες, Ρώσοι, Αφρικάνοι, Κινέζοι, Βραζιλιάνοι, Τούρκοι και πολλοί ακόμα έχουν μετατρέψει μεγάλο μέρος της περιουσίας τους σε δολάριο.

Από την άλλη, μεγά hedge funds και κυρίως μεγάλα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία από την Ιαπωνία κυρίως, στρέφονται στο δολάριο και σε αμερικανικά assets. Όλα αυτά ανατροφοδοτούν την ανοδική τάση του αμερικανικού νομίσματος.

Το πότε θα υπάρξει μια παύση στην ασταμάτητη αυτή άνοδο, δε μπορεί να είναι γνωστό. Σαφώς και κάποια στιγμή θα ανακοπεί η πορεία αυτή και θα υπάρξει μια διόρθωση.

Παρακάτω βλέπουμε τις τοποθετήσεις των κερδοσκόπων αλλά και των commercials στο δείκτη του δολαρίου. Οι κερδοσκόποι έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα ακραία επίπεδα αγορών ενώ οι commercials δεν είναι ακόμα πλήρως «καλυμμένοι». Οι αντιστάσεις που θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο σε μια διόρθωση, απέχουν 3,00%-3,10% από τα τρέχοντα επίπεδα.

18-09-14 dollarpositions

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι όμως έχουν γίνει και οι μικροί retailers σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που παρακολουθεί στοιχεία από αυτή την κατηγορία επενδυτών. Συνήθως, οι retailers γίνονται πολύ αισιόδοξοι αφού έχει ήδη προηγηθεί μια μεγάλη άνοδος η οποία βρίσκεται κοντά στο να αντιστραφεί ή να περιορίσει τα κέρδη της.

18-09-14 dollaroptix

Τέλος βλέπουμε ότι από τα τέλη του 2009 αλλά και στις αρχές του 2012, οι εισροές κεφαλαίων προς την Αμερική δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί, βοηθώντας και το δολάριο.

18-09-14 fred

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.