ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στη στερλίνα και τον FTSE 100

Η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή τα τελευταία χρόνια και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται γίνεται όλο και λιγότερο υποστηρικτική.

  • Τα επιτόκια είναι πιθανό να αρχίσουν να ανεβαίνουν σημαντικά.
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα μπορούσαν να κινηθούν ανοδικά.
  • Η στερλίνα θα μπορούσε να συνεχίσει να ενισχύεται παρά το γεγονός ότι ήδη μετράει τέσσερα χρόνια αν΄δοου

Η Αγγλία έχει βγει αποφασιστικά από την ύφεση του 2011-2012. Η νομισματική πολιτική είναι πολύ χαλαρή τα τελευταία χρόνια και καθώς η οικονομία αναπτύσσεται γίνεται όλο και λιγότερο υποστηρικτική. Η δημοσιονομική προσαρμογή αναμένεται να συνεχίσει να έχει αυξημένη βαρύτητα στην οικονομική ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια. Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις του ενώ το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον αν και παραμείνει αδύναμο, είναι καλύτερο από την περασμένη χρονιά. Μια περίοδος σταθερά ανοδικής ανάπτυξης είναι το πιθανότερο σενάριο. Ο πληθωρισμός έχει βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και πλέον δεν αποτελεί ανησυχία για την κεντρική τράπεζα.

Η ΒΟΕ έχει διατηρήσει μια χαλαρή νομισματική πολιτική τα τελευταία χρόνια, τόσο με χαμηλά επιτόκια όσο και με αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με τα futures των επιτοκίων, η αγορά αποτιμά μια αύξηση των επιτοκίων στο 1,75% μέχρι και τα μέσα του 2016, αλλά ο κίνδυνος για μια μεγαλύτερη αύξηση παραμένει υπαρκτός.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά από το Μάιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013, αλλά έκτοτε κινήθηκαν και πάλι πτωτικά στην περιοχή του 2,50%. Οι αποδόσεις των ομολόγων των G10 βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα με βάση τον ιστορικό μέσο όρο.

Η στερλίνα έχει σημειώσει σημαντική άνοδο από τα χαμηλά του 2009-2010 αλλά σε πραγματικούς εμπορικούς όρους βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα της δεκαετίας 1998-2008. Τα χαμηλότερα επίπεδο οφείλονται στο μεγάλο εξωτερικό έλλειμμα και τα αδύναμα δημοσιονομικά στοιχεία. Η στερλίνα αναμένεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα αλλά αν η παγκόσμια οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται και το εξωτερικό έλλειμμα μειωθεί, τότε θα κινηθεί και πάλι ανοδικά.

Η απόδοση του FTSE 100 είναι χαμηλότερη από αυτή των άλλων βασικών αγορών. Αν και υπάρχει βελτίωση των συνθηκών, οι αποδόσεις των προηγούμενων ετών δεν αναμένεται αναμένεται να επαναληφθούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.