ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μέτρα της ΕΚΤ από μόνα τους δεν αρκούν

Πρέπει όλες οι πλευρές να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, δήλωσε με νόημα ο Μάριο Ντράγκι

Σε πρόσφατη ομιλία του ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ευρωζώνης και τόνισε ότι προκειμένου να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο στόχο του 2% βασικός παράγοντας είναι η αύξηση των επενδύσεων. Όπως τόνισε ο Μάριο Ντράγκι η νομισματική πολιτική μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού αλλά για να υπάρξουν νέες επενδύσεις χρειάζεται να υπάρξουν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στη δημοσιονομική πολιτική των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης είναι ευθύνη της ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις χώρες του ευρώ, αναγνώρισε όμως ότι το πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η κεντρική τράπεζα είναι πολύπλευρο, καθώς έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο την κρίση χρέους, αλλά και τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και την αυξημένη ανεργία, προβλήματα άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Για μια ακόμη φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει ότι είναι απαραίτητο από πλευράς της, τονίζοντας όμως ότι και κάθε χώρα ξεχωριστά θα πρέπει να ανταπεξέλθει στις δεσμεύσεις της.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται και η συνεδρίαση της ΕΚΤ με την αγορά να περιμένει σαφή αναφορά στο ύψος του προγράμματος ABS και λεπτομέρειες ως προς τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει. Μετά την έντονη πτώση που έχει καταγράψει το ευρώ έναντι του δολαρίου το τελευταίο διάστημα στην προσδοκία για λήψη νέων μέτρων από την ΕΚΤ, η ισοτιμία παρουσιάζει έντονη νευρικότητα και αυξημένη μεταβλητότητα σήμερα ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ, με τη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι να αναμένεται να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις στην ισοτιμία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.