ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BNP Paribas: Αναμένοντας τον πόλεμο των κεντρικών τραπεζών για το 2015

Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στο εύρος του 3% κάτι το οποίο είναι απίθανο να αλλάξει μέσα στο 2015.

Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει αδύναμη στο εύρος του 3% κάτι το οποίο είναι απίθανο να αλλάξει μέσα στο 2015. Το πώς θα ανταποκριθεί σε αυτό η παγκόσμια οικονομία δεν είναι σαφές. Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι σύμφωνα με τις προβλέψεις της BNP Paribas. Η πλειοψηφία αυτών είναι αρνητικοί για την ανάπτυξη και αναλύονται παρακάτω.

  • H Fed έχει βάλει στο συρτάρι το QE, αλλά η BoJ έχει ξεκινήσει μία υπερβολικά επιθετική πολιτική χαλάρωσης. Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει κλειδώσει και έχει ετοιμαστεί να συμμετάσχει στην εμπλοκή.
  • Η ΕΚΤ αναμένεται να αγοράσει κρατικά ομόλογα το 2015. Ο πόλεμος των κεντρικών τραπεζών έχει ενταθεί και μεγάλες κινήσεις των ισοτιμιών είναι πιθανές καθώς οι  αποκλίνουσες πολιτικές είναι αισθητές στις αγορές. Το δολάριο είναι ο βασιλιάς.
  • Η παγκόσμια ανάπτυξη είναι χαμηλή και θα αυξηθεί με χαμηλό ρυθμό. Από τις μεγάλες οικονομίες, οι ΗΠΑ και το ΗΒ φαίνονται πιο στέρεες. Η Ιαπωνία υποφέρει από τα αντίξοα δημογραφικά και η περιοχή του ευρώ από αδύναμες παλαιότερες πολιτικές.
  • Η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και μπορεί να είναι πιο αδύναμη από ότι φαίνεται. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα επισκιάσουν τον πληθωρισμό τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Η δυναμικότητα των ΗΠΑ και η πιο ασθενική, σε σχέση με τις προβλέψεις, ζήτηση της Κίνας απειλούν τους εξαγωγείς εμπορευμάτων.
  • Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο του 2015, νωρίτερα από ότι προεξοφλεί η αγορά, αλλά στη συνέχεια θα μειώσει τους ρυθμούς της με σκοπό να περιορίσει τις διακυμάνσεις.
  • Επίσης, η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια τον επόμενο χρόνο. Σε αντίθεση, το ασθενές νόμισμα της Ιαπωνίας ασκεί πιέσεις στις υπόλοιπες αγορές της Ασίας, όπως είναι η Νότια Κορέα, για περαιτέρω χαλάρωση.
  • Η πολιτική σύσφιξης από τη Fed αποτελεί συνταγή για μία Treasury bear αγορά αλλά αναμένεται περισσότερη σύσφιξη από τις ΗΠΑ να έρχεται μέσω του USD από ότι θα επιθυμούσε η ίδια η Fed και επομένως τα επιτόκια ενδεχομένως να ισορροπήσουν στο 2,5% το 2017.
  • Ένα QE από την ΕΚΤ θα δώσει αρχικά μία ώθηση στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων αλλά με την αντίληψη ότι η ΕΚΤ ακολουθεί κάποιο μακροπρόθεσμο πλάνο το 10 ετές γερμανικό ομόλογο θα επιστρέψει μέχρι το τέλος του 2015 στο 1% ενώ τα περιφερειακά spreads θα μικρύνουν.
  • Τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας έχουν εκτοξευθεί λόγω των αυξημένων αγορών από την BoJ αλλά η νομισματοποίηση του χρέους θα οδηγήσει σε πληθωρισμό και επομένως είναι πιθανή μία άνοδος των αποδόσεων η οποία θα επιταχυνθεί μέσα στο 2016.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.