ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με καλύτερες τιμές και διευρυμένο ωράριο αντιμετωπίζουν την κρίση τα ΕΛΤΑ

11:06 - 27 Νοε 2014 | Ειδήσεις
Με καλύτερες τιμές και διευρυμένο ωράριο αντιμετωπίζουν την κρίση τα ΕΛΤΑ
Η μείωση του ταχυδρομικού όγκου έχει μεταθέσει την προσπάθεια αποκρατικοποίησης των ΕΛΤΑ οδηγώντας την εταιρεία σε ριζική αναδιάρθρωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα μειωμένα της έσοδα. Μπορεί η διακίνηση δεμάτων να εμφανίζει αύξηση, κυρίως λόγω της ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου, ωστόσο το επιστολικό ταχυδρομείο φαίνεται ότι «πιάνει πάτο».

Όπως επισημαίνουν στελέχη των ΕΛΤΑ, τα τελευταία έξι χρόνια ο όγκος των διακινούμενων ταχυδρομικών αντικειμένων έχει περιοριστεί κατά 46%, με τους τομείς διανομείς (υπηρεσίες courier κτλ) να εμφανίζουν μείωση 28%. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ταχυδρομική αγορά εμφανίζει, σε αντίθεση με το παρελθόν, έντονη εποχικότητα. Συγκεκριμένα, έχει παρατηρηθεί ότι οι μήνες Μάιος και ο Οκτώβριος είναι οι πτωχότεροι μήνες για τα ΕΛΤΑ.

 

Χρέωση με το κιλό


Η διοίκηση των ΕΛΤΑ καλείται αυτή τη στιγμή να κερδίσει το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της εταιρείας και της ενίσχυσης των εσόδων της, προκειμένου να καταστεί εφικτή η αποκρατικοποίηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων που πάει από αναβολή σε αναβολή. Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων της, ώστε να καταστούν ελκυστικότερες οι υπηρεσίες της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται η καθιέρωση χρέωσης ανά κιλό, και όχι ανά κατηγορία, στις υπηρεσίες μεταφοράς δεμάτων από κατάστημα σε κατάστημα. Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η διεύρυνση του ωραρίου (από τις 7,30π.μ. έως τις 8,30μ.μ.) σε 60 καταστήματα.

 

Αντιδρά το σωματείο εργαζομένων


Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ είχαν συναινέσει στην μείωση των μισθών τους, τα νέα σχέδια της διοίκησης βρίσκουν το σωματείο εργαζομένων απέναντι στην εταιρεία.


Το Σωματείο Ταχυδρόμων ΕΛΤΑ Αττικής υποστηρίζει ότι η διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων προχωρά σε αυθαίρετη μείωση κατά 25% των θέσεων εργασίας στο οργανόγραμμα των ταχυδρόμων. Επισημαίνουν μάλιστα, οι εργαζόμενοι, ότι επακόλουθο της μείωσης των θέσεων εργασίας θα είναι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην επίδοση των ταχυδρομικών αντικειμένων, ενώ απειλούν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

Χαρά Αυγερινού

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.