ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η SNB ανέλαβε δράση λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

Σε μια απρογραμμάτιστη ανακοίνωση σήμερα στις 09:00, η SNB υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια -0,25%

Σε μια απρογραμμάτιστη ανακοίνωση σήμερα στις 09:00, η SNB υιοθέτησε αρνητικά επιτόκια -0,25% για τις καταθέσεις προς την SNB. Η ενέργεια αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Ιανουαρίου (ημέρα που συνεδριάζει και η ΕΚΤ για πρώτη φορά το 2015). Η ανακοίνωση κατέληγε με την προειδοποίηση ότι, η SNB θα λάβει και περισσότερα μέτρα αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Η βασική φιλοδοξία αυτής της κίνησης, σύμφωνα με τη UBS, είναι να οδηγηθεί το τρίμηνο CHF Libor σε αρνητική περιοχή τιμών και να διατηρηθεί στο εύρος -0,25%/-0,75%. Το αντίστοιχο τρίμηνο EUR Libor παραμένει σε θετικό έδαφος στο 0,05% την ώρα που τα επιτόκια για τις καταθέσεις είναι στο -0,20%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η έκπληξη δεν ήταν η κίνηση της SNB η οποία ήταν και αναμενόμενη εδώ και μήνες, αλλά ο χρόνος που επιλέχθηκε. Σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της SNB, ένας αριθμός παραγόντων κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για ασφαλή καταφύγια γεγονός που άσκησε πτωτικές πιέσεις στο EUR/CHF. Με τους εξωτερικούς παράγοντες να μην είναι θετικοί και υποστηρικτικοί, η SNB αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να λάβει τα μέτρα της.

Η αρχική αποτίμηση της ενέργειας αυτής, είναι ότι πρόκειται για μια κίνηση η οποία αποτελεί μόνο την αρχή μιας σειράς ενεργειών που αναμένεται να ακολουθήσουν. Ακόμα και με την ενέργεια αυτή όμως, η ισοτιμία δυσκολεύεται σημαντικά να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα με την αρχική αντίδραση να έχει χάσει τη δυναμική της.

Γράφημα EUR/CHF

18 12 14 euruchf

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.