ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FOMC: Υπομονή καθώς η νομισματική πολιτική ομαλοποιείται

Η FOMC παραμένει ανεπηρέαστη στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας.

Δεδομένης της θετικής τάσης για την αμερικάνικη οικονομία και την αγορά εργασίας δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι η FOMC παραμένει «προσεκτικά» αισιόδοξη ως προς την εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη FOMC, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύσσεται με «μετριοπαθή» ρυθμό και το σύνολο των δεικτών της αγοράς εργασίας υποδεικνύουν ότι η μη αποτελεσματική αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων εξακολουθεί να μειώνεται.

Η FOMC επισήμανε επίσης το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίζει να κινείται χαμηλότερα από τους μακροπρόθεσμους στόχους, εν μέρει λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σταδιακά στο 2% καθώς η αγορά εργασίας βελτιώνεται περαιτέρω και οι επιπτώσεις των χαμηλότερων τιμών ενέργειας διαχέονται περισσότερο μέσω του μηχανισμού μετάδοσης.

Αλλά οι εξελίξεις στον πληθωρισμό θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται στενά. Η FOMC παραμένει ανεπηρέαστη στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αν και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που βασίζονται σε στοιχεία της αγοράς έχουν μειωθεί περαιτέρω,  τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν τις πληθωριστικές προβλέψεις σταθερές. Συνολικά, δεδομένης της θέσης των ΗΠΑ ως καθαρού εισαγωγέα ενέργειας, η FOMC και η Yellen βλέπουν την πτώση της τιμής πετρελαίου ως θετικό γεγονός για την εικόνα των ΗΠΑ.

Η FOMC συνέχισε να δίνει έμφαση στον αμφίδρομο κίνδυνο και στην ευελιξία της πολιτικής αναφορικά με μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων. Σε συνέχεια της δήλωσης του Σεπτεμβρίου, η FOMC επισήμανε ότι αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να συμβούν νωρίτερα από ότι έχει προεξοφληθεί εάν σημειωθεί ταχύτερη πρόοδος ως προς τους στόχους για την ανεργία και τον πληθωρισμό. Εναλλακτικά, μία εκτεταμένη παύση στις αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανή εάν τα οικονομικά αποτελέσματα υστερήσουν χρονικά σε σχέση με τους στόχους.

18 12 14 usa

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.