ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εκλογές με το βλέμμα των ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα

01:00 - 24 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Οι εκλογές με το βλέμμα των ξένων δημοσιογράφων στην Αθήνα
“Καταλαβαίνω πως οι Έλληνες είστε πολύ θυμωμένοι, μην παρασύρεστε από τις προσπάθειες δαιμονοποίησης και καταστροφολογίας των ξένων μέσων, σαφώς υπάρχει η μία και η άλλη πλευρά”, σχολίασε η νεαρή Ina Woods από τη Δανία, μία από τους εκατοντάδες ανταποκριτές που βρίσκονται στη χώρα μας για να καλύψουν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Τι σημαίνει η άνοδος της Αριστεράς για την Ευρώπη και γιατί παρατηρείται η τάση “δαιμονοποίησης” του ΣΥΡΙΖΑ; “Κατ' αρχάς είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως τα άτομα που τάσσονται πλέον εναντίον των πολιτικών πρακτικών που υιοθετούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολλά. Αυτό που πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό. Τ ο φαινόμενο του ευρωσκεπτικισμού εντοπίζεται σε πολλές χώρες, δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας. Προσωπικά πιστεύω πως ήρθε η ώρα για αλλαγή, κάποιοι συσχετισμοί πρέπει να μετατραπούν”, εξήγησε η Δανή δημοσιογράφος εντός του κατάμεστου Μεγάρου λίγο μετά την ολοκλήρωση της διακαναλικής συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

Οι ξένοι ανταποκριτές και δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στο σημείο με μολύβι και χαρτί στο χέρι κατέγραψαν λέξη προς λέξη τα λόγια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να καλύψουν το γεγονός και τελικά να στείλουν το μήνυμα που εισέπραξαν στις χώρες τους. Το βλέμμα του διεθνούς Τύπου είναι στραμμένο στις εκλογές της Ελλάδας, καθώς όπως και οι ίδιοι οι ρεπόρτες σχολιάζουν, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα γεγονός που θα επηρεάσει αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αντίθετα, θα σημάνει μια νέα εποχή για ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αύριο Σάββατο στις 12:00 το μεσημέρι θα ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός και τα στοιχεία των δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ελλάδα για την κάλυψη των εκλογών.

 

“Έλληνες δεν είστε μόνοι σας”

 

“Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί καθαρά να δει πως το πρόγραμμα που εφάρμοσε τόσα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποτέλεσμα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί φοβούνται την ανατροπή της ισχύουσας τάξης”, ανέφερε ο Nicolai Villumsen, ένας 30χρονος επίσης Δανός ανταποκριτής, σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και τις κρίσιμες εκλογές. “Η Κυριακή θα είναι μια ιστορική ημέρα για ολόκληρη την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον όλων αυτή την ώρα έχει επικεντρωθεί στην Ελλάδα, είμαστε στη χώρα σας για να στείλουμε το μήνυμα και στις δικές μας. Ένα μήνυμα υπέρ της ουσιαστικής ανάπτυξης, της καταπολέμησης της ανεργίας και της κρίσης. Έλληνες δεν είστε μόνοι σας”, είπε κλείνοντας ενώ ευχήθηκε ένα καλύτερο αύριο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.

 

Όλες οι βουλευτικές εκλογές που μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα μας έχουν την κρισιμότητά τους. Αυτές όμως της Κυριακής 25ης Ιανουαρίου παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η αλλαγή των συσχετισμών που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε και τα νέα διλήμματα που τίθενται ωθούν τους Έλληνες στην κάλπη προκειμένου να πάρουν μια απόφαση που δεν θα αφορά μονάχα την επόμενη τετραετία.

 

“Η Ευρώπη οφείλει να δείξει διαλλακτικότητα”

 

Ο Josu Juaristi Abaunz, που εργάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρακολούθησε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα με μεγάλη προσοχή. Βγαίνοντας από την αίθουσα με μια φωτογραφική μηχανή στο χέρι έκανε τη δική του εκτίμηση. “Ελπίζω η Ευρώπη να δείξει κάποια διαλλακτικότητα με την Ελλάδα. Το θέμα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή τα αριστερά κόμματα, είναι η νοοτροπία του ευρωπαϊκού μοντέλου και κατά πόσο αυτό μπορεί να επιβιώσει. Όραμα όλων μας πρέπει να είναι να χτίσουμε μια φιλική Ευρώπη. Τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειους δεσμούς, παίζονται συμφέροντα, γι' αυτό και προσπαθούν να σπείρουν πανικό για την Ελλάδα. Σαφώς η κατάσταση δεν είναι εύκολη. Υπάρχουν κίνδυνοι. Αλλά η καταστροφολογία δίνει και παίρνει”, σχολίασε.

 

Η Ελλάδα αυτή την ώρα καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικές στρατηγικές για το μέλλον της. Από τη μία πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει συνέχιση του αυστηρού προγράμματος όπως ορίζεται από τις ευρωπαϊκές πολιτικές με στόχο τη σταθερότητα ακόμα κι αν αυτή φανεί μακροπρόθεσμα. Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται να υποσχεθεί ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων και νέα διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους με στόχο την ανακούφιση των πολιτών και τον περιορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης. Η συνέχεια την Κυριακή στις κάλπες.

 

Κυριακή Αξιώτη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.