ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ιστορικό σημείο αλλαγής» οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι πολιτικές εξελίξεις της Ελλάδας από την οπτική γωνία των ξένων παρατηρητών των γεγονότων

«Παρά το κλίμα εκφοβισμού, οι ψηφοφόροι έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι επιθυμούν μια εναλλακτική πολιτική στην παρατεταμένα υψηλή ανεργία αλλά και στις υποσχέσεις του ήδη εφαρμοζόμενου οικονομικού προγράμματος» Mark Weisbrot

Η χθεσινή ισχυρή νίκη του Αριστερού ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αποτελεί ένα «ιστορικό σημείο αλλαγής» για τις χώρες που προσπαθούν να ανακάμψουν από την ισχυρή ύφεση, την υψηλή ανεργία και άλλους φτωχούς μακροοικονομικούς δείκτες, έξι χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με όσα γράφει ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα κέντρα πολιτικής σκέψης και ανάλυσης στον κόσμο, Mark Weisbrot.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί μια εναλλακτική πολιτική έναντι των μέτρων λιτότητας και άλλων οπισθοδρομικών μέτρων που η Τρόικα επέβαλλε στην Ελλάδα. Οι πολιτικές αυτές έχουν αφήσει την Ελλάδα με υψηλή ανεργία η οποία είναι στο 25,5% και με την αντίστοιχη των νέων στο 49,6%, ενώ η οικονομική δραστηριότητα έχει σημειώσει ύφεση της τάξης του 26% από τα προ της κρίσης επίπεδα με μια μόνο μικρή και ασθενική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι κοντά στο 16% το 2018 αν και όλες οι προβλέψεις του από το 2010 ήταν υπερ-αισιόδοξες και εκτός πραγματικότητας.

Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρωζώνη, συνεχίζει ο Weisbrot. Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την πολιτική της σταθερά υψηλής ανεργίας και εξέλεξαν νέα κυβέρνηση με σκοπό να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Και αυτή η νέα κυβέρνηση θα έχει διαπραγματευτική δύναμη. Μια κυβέρνηση η οποία μπορεί να ορθώσει ανάστημα στις ευρωπαϊκές Αρχές μπορεί πράγματι να βοηθήσει την Ευρώπη να κινηθεί μακριά από τις πολιτικές που έχουν αποδειχθεί πλήρης αποτυχία.

Το άρθρο του γνωστού οικονομολόγου κλείνει λέγοντας ότι: τα χρήματα που κοστίζει στην Ευρώπη η αναπτυξαική προσπάθεια της Ελλάδας αλλά και των υπολοίπων χωρών, είναι λιγότερα των €60 δισ.  που θα διαθέτει μηνιαίως η ΕΚΤ για αγορές κρατικών ομολόγων.

 

*Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μετάφραση από χθεσινή ανάλυση του Mark Weisbrot, επικεφαλής οικονομολόγου του Center for Economic and Policy Reasearch, το οποίο χαίρει παγκόσμιας εκτίμησης και αναγνώρισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.