ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δέκα νεκροί από την πτώση του ελληνικού F-16 στην Ισπανία (vid)

18:53 - 26 Ιαν 2015 | Ειδήσεις
Δέκα νεκροί από την πτώση του ελληνικού F-16 στην Ισπανία (vid)
Σε τραγωδία με νεκρούς και τραυματίες εξελίσσεται η πτώση του ελληνικού F16 στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε λίγο μετά τις 4.30 το απόγευμα, κατά τη φάση της απογείωσης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισπανικού υπουργείου Άμυνας, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Πάντως, από ελληνικής πλευράς τονίζεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν νεότερα για την κατάσταση των πιλότων του ελληνικού αεροσκάφους, καθώς και πως τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολή είναι καλά στην υγεία τους.


Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το διθέσιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, κατέπεσε κατά  την απογείωση πάνω σε εγκαταστάσεις στάθμευσης αεροσκαφών, ενώ ακολούθησε έκρηξη και εκδήλωση μεγάλης φωτιάς.


Σύμφωνα με πηγές από το ισπανικό υπουργείο, το ελληνικό αεροσκάφος δεν απογειώθηκε με αρκετή δύναμη. Oμάδα εμπειρογνωμόνων της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβεί στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ σε ετοιμότητα έχει τεθεί μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος.

 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε το απόγευμα από τον αρχηγό του ΓΕΑ σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Ισπανία. Ο κύριος Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως επικοινώνησε με τον απερχόμενο Υπουργό εθνικής Άμυνας, Νίκο  Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.


Παράλληλα o κ. Δένδιας, με δηλωσή του, εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή του αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι «αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας».

 

Το F-16 της 341 Μοίρας της 111ης πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση του Los Llanos, συμμετέχοντας στην 1η εκπαιδευτική σειρά Αέρος για το 2015 του προγράμματος τακτικής ηγεσίας, που διεξάγεται στην ισπανική βάση από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν στην ισπανική βάση άλλα τρία αεροσκάφη F-16 Block 50 και κλιμάκιο 41 ατόμων.

Στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση τη στιγμή του ατυχήματος συμμετείχαν αεροσκάφη από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:58 - 26 Ιαν 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.