ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το φθηνό πετρέλαιο δεν προκαλεί φόβο

14:28 - 27 Ιαν 2015 | Τεχνική Ανάλυση

Τα θετικά και τα αρνητικά από την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού

Το πετρέλαιο έχει απασχολήσει πάρα πολλούς τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο επενδυτές όσο και αναλυτές. Οι πολύ έντονες απώλειες των πρώτων ημερών του 2015 και η συνέχεια της πτώσης, έχουν οδηγήσει το πετρέλαιο σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης βάσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε και πλέον ετών. Σύμφωνα όμως με τη BlackRock, το πετρέλαιο αναμένεται να παραμείνει ιδιαίτερα ευμετάβλητο, με υψηλές διακυμάνσεις και σε χαμηλά επίπεδα και το 2015. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγή (προς το θετικό) του επενδυτικού συναισθήματος και σε γενικές γραμμές είναι μια καλοδεχούμενη εξέλιξη.

Γιατί όμως οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν; Σύμφωνα με τη Blackrock, η πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν αποτέλεσμα τριών μεταβλητών: μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, αύξηση της παραγωγής από την Αμερική αλλά και από χώρες εκτός της Μέσης Ανατολής και τέλος η άνοδος του δολαρίου.

Για το 2015, η BlackRock αναμένει ότι θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις αλλά και μια πιθανή αγορά δυο ταχυτήτων. Οι χαμηλές τιμές αναμένεται να οδηγήσουν σε κάποιες προσαρμογές την παραγωγή της Αμερικής. Και πάλι όμως, δεν αναμένεται κάποια μείωση της παραγωγής αλλά κυρίως κάποιος αρνητικός αντίκτυπος σε μελλοντικά σχέδια έρευνας και εξόρυξης.

Αν και η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατάφερε να δημιουργήσει μια βραχυπρόθεσμη αλλά έντονη διόρθωση των μετοχών, η BlackRock θεωρεί ότι οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας είναι υποστηρικτικές για την παγκόσμια οικονομία. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας αποτελούν μια έμμεση μείωση φόρου ενώ όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες, για κάποιες είναι θετικό γεγονός και για κάποιες άλλες αρνητικό.

Σύμφωνα με τη BlackRock, οι χαμηλές τιμές πετρελαίου δεν αποτελούν απειλή για τις μετοχές, καθώς η βαρύτητα του κλάδου ενέργειας στους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες είναι ιδιαίτερα μικρή. Αντιθέτως, ο καταναλωτικός κλάδος που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αναμένεται να δεχθεί ώθηση από τις χαμηλές τιμές του μαύρου χρυσού.

Τέλος η εικόνα για την αγορά ομολόγων δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, αφού αν και γενικά η πτώση των εμπορευμάτων φέρνει άνοδο στα ομόλογα, υπάρχει το ενδεχόμενο για πιθανά defaults σε εκδότες υψηλών αποδόσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.