ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BNP: Πως οι εκλογές επηρεάζουν το οικονομικό συναίσθημα στην Ελλάδα

H BNP αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του 2015 για το ελληνικό ΑΕΠ σε 1,5% από 2,0%

Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλλει την Ελλάδα αλλά και o κίνδυνος ότι αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί παρατεταμένη, είναι πιθανό να επιβαρύνουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα κατά την προσεχή περίοδο. Πράγματι, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα τελευταία δεδομένα για το συναίσθημα (sentiment) δείχνουν μια αντίδραση στην αύξηση της ελληνικής πολιτικής αβεβαιότητας μετά την ανακοίνωση για τις πρόωρες εθνικές εκλογές στα τέλη του Δεκεμβρίου.  Ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα μειώθηκε κατά 3,8 μονάδες στο 98,9 τον Δεκέμβριο, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το Μάιο του 2010. Ο δείκτης βρίσκεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.  Καθώς οι έρευνες τείνουν γενικά να προηγούνται των δεδομένων δραστηριότητας, η επιδείνωση του κλίματος δείχνει μια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο Q1 κατά την εκτίμηση της BNP.

30 01 15 bnp

Σε αυτό το πλαίσιο, η BNP αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του 2015 για το ελληνικό ΑΕΠ σε 1,5% από 2,0%, με τους κινδύνους να εξακολουθούν να υποεκτιμώνται. Με τις εξαγωγές να βρίσκονται ακόμα μειούμενες, η ελληνική εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να είναι η βασική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάκαμψης, κατά την άποψη της Τράπεζας. Η πρόσφατη αβεβαιότητα, ωστόσο, είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις επενδύσεις και τη λήψη αποφάσεων από  τις επιχειρήσεις ενώ ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο οποιαδήποτε δειλά σημάδια σταθεροποίησης παρατηρούνται στην αγορά εργασίας. Αυτό, με τη σειρά του, έχει αρνητικό αντίκτυπο κατά την BNP στην ιδιωτική κατανάλωση και τον πληθωρισμό. To μεγάλο παραγωγικό κενό και τα υψηλά κόστη ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα έχουν ήδη οδήγησει σε απότομη πτώση του δομικού πληθωρισμού (-1,6% σε ετήσια βάση από τον Δεκέμβριο). Τόσο οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου όσο και οι δυνητικά αρνητικές δευτερογενείς επιδράσεις τους, οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη δημιουργούν περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Η επιδείνωση της εικόνας της ανάπτυξης θα έχει επίσης αντίκτυπο στην δημοσιονομικά αποτελέσματα στην Ελλάδα κατά την εκτίμηση της BNP. Ένα από τα βασικά θετικά σημεία στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα ήταν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών της στόχους. Το πλεόνασμα του κυβερνητικού προϋπολογισμού για το 2014, ωστόσο, υπολειπόταν του στόχου (1,9 δισ ευρώ έναντι του στόχου των 4,9 δισ ευρώ), λόγω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και της έλλειψης χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα (η δόση των 7,2 δισ. ευρώ που επρόκειτο να να εκταμιευθεί στο τέλος του 2014 θα κυκλοφορήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της έκτης αναθεώρησης του προγράμματος διάσωσης). Αυτό ασκεί ήδη καθοδικό κίνδυνο στον πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1,5% του ΑΕΠ.

Από δημοσιονομικής πλευράς, η τράπεζα εκτιμά ότι η χρονιά δεν ξεκίνησε καλά επίσης. Ο προϋπολογισμός του 2015 (ο οποίος βλέπει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού κατά 2,9% του ΑΕΠ) βασίστηκε σε εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πρόσθετη εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για να φθάσει το έλλειμμα του στόχου. Λόγω της καθυστέρησης καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων από την ανακοίνωση των εκλογών στα τέλη Δεκεμβρίου και μετά, ασκούνται περαιτέρω πιέσεις προς τα κάτω στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας και ενισχύουν τους κινδύνους για παρατεταμένη αβεβαιότητα της αγοράς.

Συνολικά, λοιπόν, με το λόγο χρέους προς το ΑΕΠ να είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε μεταβλητές όπως η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός, και το ισοζύγιο του πρωτογενούς προϋπολογισμού η BNP καταλήγει ότι η ανάγκη για μείωση των οικονομικών προβλέψεων του προγράμματος ΕΕ/ΔΝΤ είναι πιθανό να κάνει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ακόμα πιο «προκλητικές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.