ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ανησυχούν Financial Times, Bloomberg και Fitch

10:30 - 26 Φεβ 2015 | Ειδήσεις
Γιατί ανησυχούν Financial Times, Bloomberg και Fitch
Ανεξάρτητα αν πίσω από ότι λέγεται και γράφεται για την Ελλάδα κρύβονται σκοπιμότητες, πολλές φορές και κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το γεγονός ότι τα κορυφαία οικονομικά ΜΜΕ εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για την προκαταρκτική συμφωνία με τους δανειστές μας, αλλά και για το μεγάλο ζητούμενο που είναι το πως θα καλύψει η χώρα τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, σίγουρα δεν μπορεί να υποβιβαστεί.

Ενώ την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Fitch χαρακτηρίζει μεν ως θετική για την Αθήνα την  συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι η χρηματοδότηση συνεχίζει να είναι ανεπαρκής και πως παραμένουν τα ρίσκα για την χώρα.


Όπως υπογραμμίζει ο Fitch, «η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση παραμένει η βασική πηγή κινδύνου για το ελληνικό κράτος και τις τράπεζες» και λέει ότι η συμφωνία μειώνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο κατάρρευσης των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά δεν εξαλείφει τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας.


Από την πλευρά του το Bloomberg «ανοίγοντας» περισσότερο το θέμα ασκεί αυστηρή κριτική για τους χειρισμούς τόσο των Ευρωπαίων όσο και των Ελλήνων αξιωματούχων στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τρόπος για να λειτουργήσει μια νομισματική ένωση.


Όσον αφορά το τελευταίο δημοσίευμα των FT, υπάρχουν στον ορίζοντα τρεις σημαντικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και εκείνος της έλλειψης ρευστότητας. Οι άλλοι δυο είναι η πιθανότητα πολιτικης αστάθειας και η μη ολοκλήρωση του προγράμματος.


Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα της Αθήνας εξαντλείται γρήγορα και επισημαίνουν πως  τον προηγούμενο μήνα τα φορολογικά έσοδα ήταν 1 δισ. ευρώ κάτω του στόχου  και για τον λόγο αυτό η χώρα μπορεί να χρειαστεί έκτακτη στήριξη πριν τα τέλη Μαρτίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.