ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P 500: Ιστορικά υψηλά με το επενδυτικό συναίσθημα να επιδεινώνεται

12:34 - 27 Φεβ 2015 | Τεχνική Ανάλυση

Ποιοι είναι οι λόγοι που σύμφωνα με τους επενδυτές μπορούν να στηρίξουν την άνοδο και ποιοι μπορούν να προκαλέσουν πτώση;

Κατά την τελευταία έρευνα μεταξύ επενδυτών σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη άποψή τους σχετικά με την πορεία του S&P 500, υπήρξε αύξηση της απαισιοδοξίας αλλά παρόλα αυτά παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Οι bullish προσδοκίες, δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι οι μετοχές θα κινηθούν ανοδικά τους επόμενους έξι μήνες, σημείωσαν πτώση 1,6% και πλέον βρίσκονται στο 45,4%. Ακόμα και με την πτώση αυτή, η τρέχουσα εβδομάδα είναι η 25η ανοδική σε σύνολο 29 όπου η αισιοδοξία παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 39,0%.

Οι neutral προσδοκίες, δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι οι μετοχές θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα τους επόμενους έξι μήνες, σημείωσαν πτώση κατά 0,8% στο 34,3%. Η τρέχουσα εβδομάδα είναι η όγδοη συνεχόμενη που το «ουδέτερο» επενδυτικό συναίσθημα παραμένει πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 30,5%.

Οι bearish προσδοκίες, δηλαδή αυτοί που πιστεύουν ότι οι μετοχές θα σημειώσουν πτώση τους επόμενους έξι μήνες, σημείωσαν άνοδο 2,4% και πλέον βρίσκονται στο 20,4%. Αλλά το απαισιόδοξο επενδυτικό συναίσθημα παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα καθώς ο ιστορικός μέσος όρος είναι στο 30,5%.

Καθώς οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και βρέθηκαν σε νέα ιστορικά επίπεδα, οι «θετικές» και οι «ουδέτερες» προσδοκίες σημείωσαν πτώση αποκλίνοντας από τις αγορές. Όμως, παραμένουν πάνω από τους δικούς τους ιστορικούς μέσους όρους και αυτό είναι θετικό.

Σύμφωνα με τους επενδυτές που συμμετέχουν στην εβδομαδιαία έρευνα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι χαμηλές τιμές ενέργειας, η αύξηση των κερδών και η σταθερή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, είναι παράγοντες που αναμένεται να στηρίξουν το ανοδικό momentum των μετοχών. Άλλοι επενδυτές, θεωρούν ότι οι υψηλές αποτιμήσεις, οι αρνητικές εκπλήξεις εταιρικής κερδοφορίας για τα επόμενα τρίμηνα, η γεωπολιτική αστάθεια και ο αντίκτυπος της πτώσης του πετρελαίου στις ενεργειακές μετοχές, συνιστούν σημαντικό κίνδυνο για μια έντονη διόρθωση των αγορών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.