ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με εντάσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

11:33 - 01 Μαρ 2015 | Ειδήσεις
Με εντάσεις η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζεται και σήμερα το πρωί από τις 09.00 η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την οποία η κριτική και τα φαινόμενα έντασης δεν έλειψαν. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα υπάρξει ψηφοφορία για το κείμενο της πολιτικής απόφασης και στην συνέχεια εκλογή νέου Γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας τα μέλη της οποίας θα μειωθούν.

Η πρόταση της ηγεσίας είναι εκτός από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα να έχει 11 μέλη: Τέσσερα από την προεδρική πτέρυγα, τέσσερα από την αριστερή πλατφόρμα και από ένα μέλος τρεις μικρότερες τάσεις.


Μέχρι χθες το βράδυ παράλληλα με τις εισηγήσεις υπήρχε έντονο παρασκήνιο και ζυμώσεις τόσο για το κείμενο της πολιτικής συμφωνίας όσο και για το ποιοι θα μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία. Στην αρχή η Αριστερή Πλατφόρμα ήθελε να καταθέσει δική της τροπολογία στο κείμενο της απόφασης της ηγεσίας που θα καταγράφει την διακριτή της άποψη. Ωστόσο γίνονταν προσπάθειες να καλυφθεί η απόσταση και να υπάρξει ένα ενιαίο κείμενο. Επόμενος Γραμματέας θα είναι ο κ. Τάσος Κορωνάκης αφού στην πρόταση της ηγεσίας συμφωνούν και οι περισσότερες τάσεις.


Στην χθεσινή πρώτη ημέρα των εργασιών ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη τακτική της στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους και για την συμφωνία του Eurogroup. Αν και το σύνολο των στελεχών κατανοούν την δύσκολη θέση που βρέθηκε η κυβέρνηση και την οποία περιέγραψε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην εισαγωγική του ομιλία εν τούτοις εκφράζουν επιφυλάξεις σε δύο επίπεδα.

 

Αφενός στο εάν ότι έγινε ήταν το καλύτερο δυνατό και αφετέρου πώς προχωρά στο εξής η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο. Πάντως οι περισσότεροι, ακόμη και εκείνοι που εξέφρασαν ενστάσεις και επιφυλάξεις, έδειχναν ικανοποιημένοι από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαντλήσει τα περιθώρια που αφήνει η συμφωνία προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης ότι είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους εταίρους ή ακόμη και να πάει σε ρήξη από καλύτερη θέση τον Ιούνιο.


Απάντηση στην κριτική δόθηκε από τα στελέχη που είναι κοντά στην ηγεσία όπως ο κ. Νίκος Παππάς ο οποίος ανέφερε ότι καλή είναι η κριτική αλλά αναντίστοιχη με το λαϊκό αίσθημα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί με την κυβέρνηση. Ο δε κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξέτασε το σενάριο της τελικής σύγκρουσης αλλά το απέρριψε και απόδεχθηκε την συμφωνία που δίνει χρόνο και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Ο δε κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπεραμύνθηκε των ασαφών σημείων της συμφωνίας ενώ διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι οι γερμανοί ήταν εκείνοι που επιθυμούσαν να μην υπάρχει ασάφεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.