ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: GBP και αβεβαιότητα για τις εκλογές

13:30 - 05 Μαρ 2015 | Τεχνική Ανάλυση

Οδεύοντας προς τις εθνικές εκλογές, η τράπεζα βλέπει μία καλή ευκαιρία για  τη μεταβλητότητα.

Οι εθνικές εκλογές στις 7 Μαϊου είναι μόλις 65 μέρες μακριά. Τα αποτελέσματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το μόνο γεγονός που φαίνεται σίγουρο (90% πιθανότητα) είναι θα υπάρξει ένα κοινοβούλιο αυτοδυναμίας.

Η Credit Suisse σε πρόσφατη ανάλυσή της προσπαθεί να αξιολογήσει μετεκλογικά σενάρια και την  επίδρασή τους στο GBP και στο implied volatility:

  • Προσδίδει μία πιθανότητα 40% σε σχετικά καλό αποτέλεσμα για το GBP με πλειοψηφία του Εργατικού κόμματος ή μίας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Εργατικού κόμματος με την υποστήριξη από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ή από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Εκτιμά ότι οι πολιτικές του Εργατικού κόμματος είναι πιο ευνοϊκές για το GBP δεδομένου ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για δημοψήφισμα σχετικά με την ΕΕ και ελαφρώς χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική, που θα μπορούσε να υποστηρίξει τις προσδοκίες τις ΒοΕ για τα επιτόκια. Η αγορά μπορεί να μη συμφωνήσει αρχικά και να πουλήσει το GBP, με παραδοσιακά λιγότερο θετική αντίδραση σε μία νίκη του Εργατικού κόμματος. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια αδυναμία για αγορά GBP.
  • Προσδίδει μία πιθανότητα 35% σε ένα πιο μετριοπαθές-αρνητικό αποτέλεσμα για το GBP με πλειοψηφία του Συντηρητικού Κόμματος ή μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος με την υποστήριξη από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες ή από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να μειώσει τη βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα, αλλά ένα  δημοψήφισμα για τν ΕΕ ενδεχομένως θα δρούσε ως απειλή ενώ μεγαλύτερη δημοσιονομική αυστηρότητα θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των επιτοκίων που έχει χαράξει η ΒοΕ.
  • Προσδίδει μία πιθανότητα 25% σε ένα σχετικά μη ευνοϊκό αποτέλεσμα με μη ξεκάθαρο νικητή και σχετικά μεγαλύτερη δύναμη σε περιθωριακά κόμματα. Κάτω από αυτό το σενάριο ακόμα και η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα θα μπορούσε να παραμείνει αυξημένη για κάποιο χρονικό διάστημα.

05 03 15 cs1

Οδεύοντας προς τις εθνικές εκλογές, η τράπεζα βλέπει μία καλή ευκαιρία για  τη μεταβλητότητα, και συγκεκριμένα για το EUR/GBP, να ανέλθουν ξανά καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να εστιάζουν στο γεγονός και απαιτούν ασφάλιση απέναντι στα σενάρια που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η αβεβαιότητα θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά το GBP. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας η ατζέντα του Εργατικού Κόμματος είναι πιο «υποστηρικτική» ως προς το GBP. Συγκεκριμένα:

  • Δεδομένης της μικρότερης δημοσιονομικής λιτότητας, η αγορά θα πρέπει να επανατιμολογήσει υψηλότερα τις προβλέψεις σχετικά με τα επιτόκια της ΒοΕ. Αυτό ισχύει παρά το γεγονός ότι κάποιες από τις πολιτικές του Εργατικού κόμματος ίσως να έχουν κριθεί ως λιγότερο φιλικές προς τις επιχειρήσεις.
  • Την ίδια στιγμή, η έλλειψη ρίσκου σχετικά με ένα δημοψήφισμα για θα πρέπει να αφαιρέσει οποιαδήποτε «αγκάθια» αναφορικά με τις επενδύσεις και τις ξένες εισροές.
  • Το πρόγραμμα του Εργατικού κόμματος απαιτεί περίπου 1,2% του ΑΕΠ ετησίως μεγαλύτερο δημοσιονονομικό έλλειμμα από εκείνο των Συντηρητικών. Αυτά τα προγράμματα θα απαιτούσαν μόνο 0,6% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα σύσφιξης για το 2019-2020 επιπλέον των μέτρων που έχουν εισαχθεί από τη σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη, σύμφωνα με το δημοσιονονομικό πρόγραμμα των Συντηρητικών απαιτείται 1,8% του ΑΕΠ επιπλέον μέτρα.
  • Οι προεκλογικές φορολογικές και κοινωνικές εξαγγελίες δεν εξηγούν πώς αυτή η λιτότητα θα μπορούσε να επιτευχθεί.
  • Σε περίπτωση που οι φορολογικές/κοινωνικές πολιτικές δεν τροποποιηθούν, η προτεινόμενη δημοσιονομική πειθαρχία απαιτεί 2% πραγματικές περικοπές δαπανών για το Εργατικό κόμμα μέσα στο 2019-2020 και 8% πραγματικές περικοπές για τους Συντηρητικούς για το ίδιο χρονικό ορίζοντα.

05 03 15 cs2

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.