ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το ευρωπαϊκό QE αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα

15:45 - 05 Μαρ 2015 | Τεχνική Ανάλυση

Θετική έκπληξη από τις ανοδικές αναθεωρήσεις για κρίσιμα macro της Ευρωζώνης

Η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ ήταν προγραμματισμένη στην Κύπρο, όπου ακριβώς πριν από 2 χρόνια, είχε υπάρξει η πρωτοφανής απόφαση να «κουρευτούν» οι καταθέσεις άνω των €100.000 και να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, κ. Γεωργιάδη, επισήμανε ότι ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση που έπληξε σημαντικό μέρος των καταθετών, αλλά η απόφαση αυτή ήταν απαραίτητη. Σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων, τόνισε ότι μέχρι και το τέλος του μήνα θα έχει υπάρξει πλήρης άρση των περιορισμών.

Ο Mario Draghi ξεκίνησε ανακοινώνοντας το QE, το οποίο θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου, θα συμπεριλαμβάνει αγορές ομολόγων ύψους €60 δισ. και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2016. Φυσικά, ο βασικός στόχος είναι η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2,0% και η πρόοδος σε αυτό το κομμάτι θα παρακολουθείτε στενά από την ΕΚΤ.

Θετική έκπληξη αποτέλεσε η αύξηση των εκτιμήσεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2015, στο 1,5% από 1,0% ενώ θετικά ήταν τα σχόλια για το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνει στην Ευρωζώνη ο συνδυασμός: χαμηλά επιτόκια και QE, χαμηλό ευρώ και χαμηλό πετρέλαιο. Η μοναδική αρνητική αναθεώρηση ήταν για τον πληθωρισμό του 2015, ο οποίος από το 0,7% αναμένεται στο 0,0%.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, η Ελλάδα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Mario Draghi κλήθηκε να «αποδείξει» ότι το επιχείρημα πως η ΕΚΤ δε βοηθάει την Ελλάδα δεν είναι αληθές και στη συνέχεια δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει χορηγήσει στην Ελλάδα ποσό που ξεπερνάει τα €150 δισ. (με διάφορους τρόπους). Επέμεινε ότι η απόφαση να μην αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα δεν είναι πολιτική αλλά μια απόφαση που έχει συγκεκριμένη λογική. 

Το EUR/USD βρέθηκε μια ανάσα από τα 1,1000 ενώ ο DAX κινήθηκε προς τις 11.530 μονάδες σημειώνοντας ένα ακόμα ιστορικό υψηλό. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.