ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επερχόμενη συνεδρίαση της BoJ, οι εκτιμήσεις και οι ευκαιρίες

Η BoJ εφαρμόζει μια από τις επιθετικότερες νομισματικές πολιτικές στον κόσμο

Η BoJ εφαρμόζει μια από τις επιθετικότερες νομισματικές πολιτικές στον κόσμο και με βάση το ποσοστό των αγορών ομολόγων ως προς το ΑΕΠ και μια από τις ακριβότερες πολιτικές. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην ανάπτυξη και από την αύξηση του πληθωρισμού, προκειμένου να μπει τέλος στη «μαύρη 25ετία» της ιαπωνικής οικονομίας.

Παρά τις όποιες αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη BoJ, τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία προκάλεσαν σοκ. Οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι λιανικές πωλήσεις για το Μάρτιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1998 ακυρώνοντας την οποιαδήποτε πτώση των τιμών του πετρελαίου και αναγκάζοντας τη BoJ να αλλάξει και πάλι τις εκτιμήσεις της για το μέλλον.

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 9,7% σε ετήσια βάση ενώ σε μηνιαία βάση, η πτώση ήταν της τάξης του 1,9%. Η ανακοίνωση των στοιχείων αυτών έρχεται μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση της BoJ προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική.

28 04 15 japan

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας είναι πολύ εύθραυστη. Με την αγορά εργασίας να σημειώνει βελτίωση και με το καταναλωτικό συναίσθημα να είναι βελτιωμένο, διατηρούμε την άποψη ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί σημαντικά. Αλλά οι γενικότερες αδυναμίες της οικονομίας, παραμένουν μια ανησυχία για τη BoJ», σχολίασε ο Kiichi Murashima, οικονομολόγος της Citigroup.

Η απογοήτευση από τις λιανικές πωλήσεις, φαίνεται ότι θα οδηγήσει και σε νέα πτώση για τον πληθωρισμό, απομακρύνοντας κι άλλο το στόχο του 2,0%. Η BoJ εξακολουθεί να στηρίζει τις νομισματικές της ενέργειες και αυτό είναι κάτι που είναι φανερό σε κάθε συνεδρίασή της.

Όμως, παρά τις ενέργειες αυτές, η ιαπωνική οικονομία παραμένει εκτεθειμένη και στις αντίστοιχες ενέργειες άλλων κεντρικών τραπεζών καθώς και στις μεταβολές των συνθηκών της αγοράς. Αυτό κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα υπάρξει απόφαση για νέα στήριξη στην ιαπωνική οικονομία.

Εδώ υπάρχουν δυο απόψεις. Η πρώτη αναφέρεται σε μια νέα αύξηση της στήριξης κατά 10 τρισ. γεν και η άλλη σε μια πράξη Operation Twist σε συνδυασμό με αρνητικά επιτόκια. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Πέμπτης θα μπορούσε να δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες στο γεν.

Οδεύοντας προς τη συνεδρίαση της BoJ, στο ForexReport.gr έχουμε εντοπίσει τις καλύτερες ευκαιρίες για trading, τις οποίες μπορείτε να ζητήσετε στο email: [email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.