ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανελλήνιες 2015: Limit down για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο

09:20 - 27 Αυγ 2015 | Ειδήσεις
Πανελλήνιες 2015: Limit down για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο
Το κραχ που σημειώθηκε στις βάσεις του 2015 αποκάλυψε σε όλο του το μεγαλείο το πρόβλημα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος.

Θεαματική  πτώση των βάσεων σημειώθηκε εφέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ακόμα και σε δημοφιλής σχολές όπως οι  Ιατρικές, οι  Πολυτεχνικές και  οι Νομικές σχολές. Οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές “έπεσαν” από το βάθρο των 19000 μορίων,  ενώ η πτώση στη Νομική κινήθηκε από τα 471 μόρια στην Αθήνα έως 757 μόρια στην Κομοτηνή. Στα περισσότερα παραδοσιακά περιζήτητα τμήματα σημειώθηκε πτώση των βάσεων, όπως στις Φιλοσοφικές και Παιδαγωγικές σχολές που αποτελούσαν πόλο έλξης των υποψηφίων.

Στον αντίποδα περισσότερα από 200 τμήματα σε όλη τη χώρα εμφανίζουν άνοδο, κυρίως τμήματα των ΤΕΙ αλλά και Οικονομικά τμήματα που καταφέρνουν και στέκουν στο ύψος, ενώ αρκετά ανεβαίνουν έως 50 μόρια.

Τη  μεγαλύτερη πτώση έχει το τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ τη φοιτητική ιδιότητα μπορεί να πάρει και υποψήφιος με 5,5  στην Ιταλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης 

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο οτι πολλοί νέοι επέλεξαν τμήματα των ΤΕΙ που σχετίζονται με την παραγωγή και όχι πανεπιστημιακά τμήματα που δεν οδηγούν σε μία θέση στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό οτι στη Χίο, τη Σάμο και το Αγρίνιο μπαίνουν υποψήφιοι στα Πανεπιστημιακά τμήματα με βαθμό κάτω από τη βάση.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού την περίοδο των capital controls αλλά και η γενικότερη οικονομική κρίση “έριξαν” κατά πολύ τη βάση στην περιφέρεια, ανοίγοντας την ψαλίδα με όμοιες σχολές της Αθήνας.

Η Φιλοσοφική σχολή της Καλαμάτας έφθασε να “πέσει” κατά 1500 μόρια , ενώ στην Αθήνα η πτώση είναι λίγο περισσότερα από 800 μόρια ενώ πάνω από 1000 μόρια είναι η πτώση στους Ηλεκτρολόγους στην Ξάνθη και 1419 μόρια «έπεσε» η βάση στους πολιτικούς μηχανικούς Ξάνθης.

Η “ταυτότητα” των φετινών Πανελλαδικών δείχνει πτώση σε όλα τα περιζήτητα τμήματα . Στις Ιατρικές Σχολές παρατηρείται πτώση σε όλη τη χώρα από -309 στην Ιατρική Αθηνών έως -536 στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης.

Στις Νομικές Σχολές σημειώνεται πτώση κατά 757 στην Κομοτηνή και κατά 491 στην Αθήνα.

Στις Αρχιτεκτονικές Σχολές η πτώση αγγίζει τα 1.407 στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο η σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών πέφτει κατά 1195 μόρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έμεινα 530 θέσεις κενές ενώ όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας:

Α. Οι διαδικασίες επιλογής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αφορούν αποφοίτους:

α) ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ (κατηγορίες 90% και 10%), για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των Τ.Ε.Ι., της ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών της Πυροσβεστικής και Εμπορικού Ναυτικού.

β) ημερήσιου ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις Σχολές Αστυφυλάκων και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

γ) εσπερινού Γενικού Λυκείου και εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄, για τα Πανεπιστήμια, τις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και τις Σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

δ) εσπερινού ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄, για τα Τ.Ε.Ι, την ΑΣΠΑΙΤΕ, τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, και τις σχολές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Σήμερα δίδονται στη δημοσιότητα η βαθμολογία του πρώτου και του τελευταίου εισαγόμενου στο κάθε Τμήμα ή Σχολή για την κάθε κατηγορία, ενώ στέλνονται ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας καταστάσεις επιτυχόντων κάθε κατηγορίας, προκειμένου να τις προωθήσουν στα Λύκεια αρμοδιότητάς τους και να αναρτηθούν σε αυτά εντός της ημέρας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 104.616

(77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 99.958.

 Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 70.988, ενώ το 2014 εισήχθησαν 72.763.

Τα αναλυτικά στοιχεία υποψηφίων και επιτυχόντων έχουν ως εξής :

Επισημαίνεται ότι όλοι οι επιτυχόντες στα Τ.Ε.Ι. εισάγονται στο Α΄ εξάμηνο.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Οι ιδιώτες επιτυχόντες στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Β. Τέλος, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων Λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων Κρατών-Μελών της Ε.Ε μη ελληνικής καταγωγής. Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία εγγραφής αυτών των εισαγόμενων θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με νεότερο Δελτίο Τύπου και αναλυτική εγκύκλιο, με την προϋπόθεση ότι πέραν των δικαιολογητικών που απαιτούνται θα προσκομίζεται και βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 (Γ’) του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Όσοι δεν κατέχουν την ανωτέρω βεβαίωση ή το πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας ολοκληρώνουν την εγγραφή τους μετά από την προσκόμιση αυτών μέχρι και το επόμενο της εισαγωγής ακαδημαϊκό έτος, σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι αυτά που έχουν ανακοινωθεί με τις Οδηγίες για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδας των κατηγοριών:

α) αλλοδαπών-αλλογενών (αποφοίτων λυκείων εκτός Ε.Ε.) και β) αποφοίτων λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων κρατών –μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής και θα κατατεθούν από τους ίδιους τους υποψηφίους ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους στη γραμματεία της σχολής επιτυχίας, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος τους για την ολοκλήρωση της εγγραφής τους.

Οι Σχολές και τα Τμήματα εισαγωγής μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκδίδουν βεβαίωση εισαγωγής προκειμένου οι εισαχθέντες να την προσκομίσουν στις αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση άδειας παραμονής για την πραγματοποίηση των σπουδών τους.

92 ΤΕΙ και 14 ΑΕΙ θα δεχθούν φοιτητές που έγραψαν κάτω από 10

Αν μελετήσουμε τα στοιχεία προκύπτει ότι 92 ΤΕΙ και 14 ΑΕΙ θα δεχθούν φοιτητές που έγραψαν κάτω από 10! Με ελάχιστα μόρια κάποιοι θα γίνουν φοιτητές.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", υποψήφιος ο οποίος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013, με ουσιαστικά λευκή κόλλα σε όλα τα μαθήματα, είχε συγκεντρώσει μόλις 970 μόρια και βαθμό πρόσβασης 1,13, φέτος κατάφερε –χωρίς εξετάσεις– να πάρει το εισιτήριο για το Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων των ΤΕΙ με έδρα στην Άμφισσα.

Πιο αναλυτικά:

Οι χειρότερες από πέρυσι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων οδήγησαν σε πτώση την πλειονότητα των βάσεων εισαγωγής (σε 247 σχολές σημειώθηκε πτώση και σε 216 άνοδος), οι οποίες επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012.

Επίσης, η δραστική μείωση των μετεγγραφών (στα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ ο αριθμός των μετεγγραφών δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15% του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα) και η οικονομική αβεβαιότητα –η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων συνέπεσε με την επιβολή των capital controls– οδήγησαν πολλούς υποψηφίους να μη δηλώσουν σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, με αποτέλεσμα να «βυθιστούν» οι βάσεις των περιφερειακών σχολών και να διαμορφωθούν για ακόμη μία χρονιά βάσεις πολλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα:

• 104.616 υποψήφιοι (77.054 με το 90%, 15.640 με το 10%, 11.922 με τα ΕΠΑΛ-Ομάδα Α΄) υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο, από 99.958 πέρυσι. Το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πήραν 70.988 (έναντι 72.763 πέρυσι) υποψήφιοι, εκ των οποίων 44.753 για τα πανεπιστήμια, 24.495 για τα ΤΕΙ και 1.740 για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Το ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο 67,86%.

• Έμειναν συνολικά 787 κενές θέσεις, εκ των οποίων 225 από φετινούς υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων και 209 από υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων.

• Μόλις ο ένας στους έξι υποψηφίους εισάγεται σε σχολή της πρώτης του επιλογής.

• Συνολικά, από τις 282 σχολές των ΑΕΙ, σημειώνεται πτώση στις 195.

• Η πτώση στις σχολές Πολιτικών Μηχανικών είναι γενική. Ενδεικτικά, στην εμβληματική Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ η βάση έπεσε στα 16.785 μόρια από 18.106 πέρυσι (διαφορά 1.321 μόρια), ενώ η χαμηλότερη βάση εισαγωγής στην αντίστοιχη σχολή σημειώνεται στην Ξάνθη, όπου ο τελευταίος εισακτέος εισάγεται με 14.170 μόρια από 15.589 πέρυσι (-1.419 μόρια).

• Μεγάλες απώλειες μετρούν και οι άλλες πολυτεχνικές σχολές. Ενδεικτικά, το περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ έπεσε κάτω από τα 19.000 μόρια, διαμορφώνοντας πλέον βάση εισαγωγής 18.540 μόρια (-532).

• Ως προς το πρώτο επιστημονικό πεδίο, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα φιλολογικά τμήματα της περιφέρειας, ενώ «άντεξαν» οι βάσεις των στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, η πτώση των οποίων αποδίδεται μόνο στις χειρότερες βαθμολογίες των φετινών υποψηφίων και όχι στη μείωση της ζήτησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.