ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιπτώσεις σε ΕΕ και αναδυόμενες από το Brexit

15:34 - 28 Ιουλ 2016 | Aγορές

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που οδήγησε σε έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν αναμένεται ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αναπτυγμένες οικονομίες, αλλά σίγουρα αναμένονται επιπτώσεις σε χώρες με τις οποίες η Βρετανία είχε ισχυρές εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με ανάλυση της KfW Research.

Ο αντίκτυπος του Brexit στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής αναμένεται ότι θα είναι τόσο σημαντική όσο και οι διμερείς σχέσεις της Αγγλίας με κάθε χώρα ξεχωριστά. Για την Ευρωζώνη, το Brexit σημαίνει ότι τα βρετανικά κεφάλαια δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα κατά την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Επίσης, η Αγγλία, κατέχει το 16% της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους μαζί με τις: Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία. Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΤΕπ θα παραμείνει μόνο ένας βρετανικός βραχίονας ο CDC.

Για τις αναδυόμενες οικονομίες, θα πρέπει να υπάρξει μια διάκριση σχετικά με τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και την αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Από την οικονομική σκοπιά του ζητήματος, θα πρέπει να εστιάσουμε στη δυνητική πτώση της ζήτησης για εξαγωγές από τις αναδυόμενες χώρες, εξαιτίας της εκτιμώμενης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας της Αγγλίας.

Ωστόσο, οι εξαγωγές από τις αναδυόμενες οικονομίες, αποτελούν μόλις το 0,5% του ΑΕΠ. Επομένως οποιαδήποτε πτώση στις εξαγωγές αναμένεται ότι θα είναι διαχειρίσιμη. Επιπρόσθετα, η οικονομική επιβράδυνση στην Αγγλία, θα επηρεάσει και την Ευρωζώνη. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα επηρεαστούν αλλά ο αντίκτυπος είναι διαχειρίσιμος λόγω των κεντρικών τραπεζών. Αν όμως οι αγορές επηρεαστούν σημαντικά, οι αναδυόμενες οικονομίες θα δεχθούν πλήγμα λόγω του δανεισμού τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.