ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είναι οι τράπεζες της Ευρώπης πάλι σε μπελάδες;

15:39 - 17 Φεβ 2017 | Aγορές

 

Το τραπεζικό σύστημα  της Ευρώπης  έχει υποστεί μια τεράστια  μείωση αξίας από την οικονομική  κρίση αλλά φαίνεται ο τομέας να εξακολουθεί να είναι οικονομικά αδύναμος.

Οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, η Banco Santander, η BBVA  και η Caixa Bank έχουν εκδώσει €8,6 δις νέο χρέος μέχρι στιγμής φέτος, το οποίο είναι εφτά φορές  περισσότερο από το συνολικό που είχε εκδοθεί κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

 

Η μόνη συγκρίσιμη περίοδος όπου τόσο πολύ χρέος εκδόθηκε τόσο γρήγορα, ήταν το 2007, όταν η “φούσκα” των ακινήτων στην Ισπανία έφτασε στο αποκορύφωμα της.

Οι επενδυτές στη φαινομενικά ακόρεστη απαίτηση για το χρέος των τραπεζών θα δοκιμαστούν κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών καθώς οι κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από το 2019.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους θα πρέπει να αυξηθεί μέσω της έκδοσης νέων ομολόγων μηδενικής εξασφάλισης. Αυτά τα ομόλογα φέρουν ουσιαστικά τις ίδιες πιστωτικές εγγυήσεις  όπως οι μετοχές και οι επενδυτέςι θα μπορούσαν να χάσουν όλα τα χρήματα τους αν η εκδότρια τράπεζα καταρρεύσει.

Αλλά κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί αν αυτά τα μέσα θα αντικαταστήσουν τελικά τις μετοχές των τραπεζών. Σε τελευταία ανάλυση αν τα μη εξασφαλισμένα ομόλογα έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως και οι μετοχές αλλά προσφέρουν μια σταθερή πληρωμή, σίγουρα τότε προσφέρουν ένα καλύτερο προφίλ ανταμοιβής  από πολλές τραπεζικές μετοχές στο σημερινό περιβάλλον.

Τα κέρδη της τράπεζας πιθανότατα θα δεχθούν πιέσεις καθώς οι μετοχές που θα εκδοθούν θα είναι πειρσσότερες. Στο τέλος του προηγούμενου έτους η Credit Agricole είχε εκδώσει €1,5 δισ. Μη εξασφαλισμένων ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και μόλις 0,45% ακριβότερα από τα εξασφαλισμένα ομόλογα. .

Αυτές επιτοκιακές δαπάνες θα “ροκανίσουν” τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών και από τη στιγμή που οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες της Ευρώπης ολοκληρώσουν την έκδοση χρέους για να καλύψουν τις τρύπες, είναι πιθανό να μην  υπάρξει τίποτα που να αφήνεται στους κατόχους των μετοχών.

 

Πράγματι η BNP Paribas προτίθεται να εκδώσει €30 δις και η Santander ελπίζει να αυξήσει από €43 δις σε €57 δις από το 2019, που είναι το 75% του συνόλου της αγοράς της τράπεζας στις τρέχουσες τιμές.

Με ένα επιτόκιο 2,5% ετησίως το κόστος των τόκων θα είναι επιπλέον  €1,5 δις για την τράπεζα.

Πέρυσι τα κέρδη του ομίλου Santader ήταν €6,2 δις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.