ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα χέρια του Δημοσίου το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

09:53 - 24 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Στα χέρια του Δημοσίου το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»
«Μην το παραδώσετε, σας παρακαλώ…». Οι επικλήσεις του ηλικιωμένου κυρίου, εχθές το απόγευμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τελικά δεν… εισακούστηκαν. Το Κέντρο Πολιτισμού πέρασε επίσημα στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που το δημιούργησε. Με την ευχή και τη δέσμευση όλων οι ανησυχίες να μην επαληθευτούν και το σπουδαίο έργο να είναι καλοτάξιδο.

Δέκα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης για τη δημιουργία του, το 2007, και πέντε χρόνια από την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του, το 2012, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί πλέον το νέο λαμπερό τοπόσημο της Αθήνας. Η τελετή για την παράδοσή του στο Ελληνικό Δημόσιο πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσία της πολιτειακής και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του κ. Σπύρου Νιάρχου.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, χιλιάδες επισκέπτες είχαν κατακλύσει στους ανοιχτούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού υπογραμμίζοντας με την παρουσία τους τη μεγάλη αποδοχή που γνωρίζει ήδη το ΚΠΙΣΝ στο πλατύ κοινό. «Το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος παραδίδεται σήμερα πλήρως εξοπλισμένο, πλήρως εξοφλημένο, με αναμνήσεις φορτωμένο και με τις υψηλότερες ποιοτικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές», τόνισε συγκινημένος ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η παρουσία των εκατοντάδων εθελοντών, οι οποίοι υποδέχονταν με ευγένεια το κοινό στους χώρους του Κέντρου, έγινε αισθητή και στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής. Μικρά παιδιά με τις μπλε χαρακτηριστικές μπλούζες συνόδεψαν τους επισήμους στις θέσεις τους. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, τον επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υπέγραψε από την πλευρά της κυβέρνησης το πρωτόκολλο παραλαβής του ΚΠΙΣΝ.

Η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή. Ωστόσο οι εγκαταλειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις του παραλιακού μετώπου, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά, στις οποίες αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, τροφοδότησαν ανησυχίες για την τύχη του ΚΠΙΣΝ στην αγκαλιά του Ελληνικού Δημοσίου. Θυμηδία δημιούργησαν στην αίθουσα τα μέιλ που λαμβάνει ο κ. Δρακόπουλος όπως αυτό που διάβασε: «Θα βγάλω φωτογραφίες για να θυμάμαι το πριν και το μετά».

«Μεγάλη ευθύνη για το Ελληνικό Δημόσιο» χαρακτήρισε τη διαχείριση του Οργανισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος. «Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως έχουμε πλήρη συναίσθηση πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη δωρεά των τελευταίων χρόνων προς το Δημόσιο», σημείωσε.

«Εργο φτιαγμένο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ» χαρακτήρισε το ΚΠΙΣΝ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Δεν είναι σωστό», πρόσθεσε, «να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι η Πολιτεία και οι πολίτες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι σαν αυτό και, γιατί όχι, να το κάνουν καλύτερο».

Μετά την τελετή παράδοσης το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποχωρεί επίσημα από το έργο. Στο εξής δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού ΚΠΙΣΝ. Ωστόσο θα συνεχίσει να υποστηρίζει έμπρακτα το Κέντρο Πολιτισμού με δωρεές έως το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια «αν το έργο τρέχει καλά». Προικίζει επίσης τον Οργανισμό ΚΠΙΣΝ Α.Ε. με 20 εκατ. ευρώ. Η σύνθεση του Δ.Σ. της Α.Ε. αναμένεται να ανακοινωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα πυροτεχνήματα που φώτισαν εχθές το βράδυ τον ουρανό πάνω από το Κέντρο Πολιτισμού και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η διάσημη σοπράνο Sumi Jo, η Νατάσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, το μπαλέτο της ΕΛΣ και τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ σηματοδοτούν και το πέρασμα του μοναδικού, σε διεθνές επίπεδο, έργου στη νέα εποχή. Μεγάλο στοίχημα παραμένει η εύρυθμη λειτουργία του, η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του και η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του… Η γιορτή στο ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται και το επόμενο τριήμερο με καρναβάλι, αποκριάτικο πάρτι και το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.