ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμερική: Δε μπορεί να αντέξει έναν οικονομικό “πόλεμο” με την Κίνα

15:07 - 13 Απρ 2017 | Aγορές

Κίνα και Αμερική, για την ώρα έχουν αποφύγει να έρθουν σε ρήξη, με τις σχέσεις να παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα μετά από την πρώτη συνάντηση που είχαν ο Trump με τον Xi. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν το θέμα της Βόρειας Κορέας αλλά και θέματα τα οποία σχετίζονται με τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δυο χωρών.

Το γεγονός ότι υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, φάνηκε και από το γεγονός ότι λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση, η Κίνα διέταξε να σταματήσουν οι εισαγωγές άνθρακα από τη Βόρεια Κορέα, κίνηση η οποία στραγγαλίζει τη Βόρεια Κορέα από ρευστότητα. Επιπλέον, υπήρξαν επιθετικές δηλώσεις σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Κίνα, αν υπάρξει απειλή της εθνικής ασφάλειας, από τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Ο Trump με τις προεκλογικές του εξαγγελίες έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα καθώς έχει αναφερθεί πολλές φορές στην επιβολή δασμών στα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα, ώστε αυτά να γίνουν μη ανταγωνιστικά για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, μετά από τη συνάντηση ο Trump δεν δείχνει τόσο επιθετικός.

Ο λόγος είναι ότι στη διαπραγμάτευση που υπήρξε, ο Xi, δεσμεύτηκε να επιτρέψει σε αμερικανικές εταιρίες να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε κινεζικές εταιρίες του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού κλάδου, που μέχρι τώρα προστατεύονταν και να άρει κάποιους περιορισμούς που υπήρχαν σε αμερικανικά προϊόντα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Trump επιχειρεί να μειώσει σημαντικά το τεράστιο εμπορικό έλλειμμα που υπάρχει στις συναλλαγές με την Κίνα και με τον τρόπο αυτό να μειώσει το συνολικό εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής.

13 04 17 china

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο Trump χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική προκειμένου να τρομοκρατήσει τους συνομιλητές του και να καταφέρει να αποσπάσει αυτό που επιθυμεί. Σύμφωνα με οικονομολόγους, ένας εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, δεν αποτελεί βασική επιλογή, καθώς η Αμερική δε μπορεί να τον αντέξει. Και αυτό γιατί η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ με την αξία των συναλλαγών να υπερβαίνει τα $116 δισ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.