ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσίπρας: Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν υπάρξει ελάφρυνση χρέους

10:27 - 26 Απρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά ενισχύθηκε κατά 2,05% χθες, με υψηλό τον όγκο συναλλαγών. Η Eurobank (+ 7,87%),η Εθνική Τράπεζα (+ 6,08%) και η Τράπεζα Πειραιώς (+ 4,00%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η ΜΕΤΚΑ (-0,43%), η ΕΛΠΕ (-0,95%) και η Τιτάν (-1,25%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά € 11,7 εκατομ. σε € 79.4 εκατ, με τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€ 18,3 εκατομ), την Εθνική Τράπεζα (€ 13,3 εκατομ) και τη Eurobank (€ 10εκατομ).

 

Η διάθεση ανάληψης κινδύνου ανεμένεται να ωθήσει την αγορά υψηλότερα με τις τράπεζες κατά κύριο λόγο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πολιτικά νέα

Οι συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συνεχίστηκαν χθες, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της ενέργειας (με τον υπουργό Ενέργειας να τονίζει ότι μόνο μικρές διαφορές παραμένουν οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν μέχρι την Παρασκευή).

Οι αρχηγοί της αποστολής του ΔΝΤ πρόκειται να ενταχθούν στις συνομιλίες σήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, οι αρχηγοί της αποστολής του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν  στις συνομιλίες σήμερα δηλαδή μερικές μέρες αφότου  ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη κ Thomsen ονόμασε τις περικοπές συντάξεων και μια ευρύτερη φορολογική βάση ως απλές «προκαταβολές» από την άποψη του συνολικού πακέτου μεταρρυθμίσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι η κυβέρνησή του θα νομοθετήσει ένα νέο γύρο μέτρων λιτότητας στα μέσα Μαΐου, αλλά δεν θα τους επιβάλει αν η Ελλάδα δεν πάρει την ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ Τσίπρας δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του θα εγκρίνει νέα μέτρα λιτότητας στο Κοινοβούλιο, προβλέποντας ότι οι πιστωτές θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, έτσι ώστε να προσφέρουν μία μεσοπρόθεσμη μείωση του χρέους, αλλά θα αλλάξει πορεία αν αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρηθούν, προσθέτοντας ότι ο μόνος λόγος που οι βουλευτές συνασπισμού θα εγκρίνουν μια νέα συμφωνία είναι να εξασφαλίσουν την ελάφρυνση του χρέους: «Η κυβέρνηση θα πάρει πίσω κάτι που έχει ψηφιστεί, αν η συμφωνία δεν τηρηθεί».

Όσον αφορά την αξιολόγηση του 2ου προγράμματος, σημείωσε επίσης ότι «πολιτική συμφωνία» είναι ήδη σε ισχύ, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου.

Επιπλέον, ο κ Τσίπρας είπε ότι ο στόχος για την Ελλάδα θα είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να επιστρέψει  στη συνέχεια στις αγορές, αλλά με βιώσιμο τρόπο, όπως με το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα είναι σίγουρα εκτός ελέγχου.

 

Τα κυβερνητικά ελληνικά στελέχη επιβεβαίωσαν χθες ότι έχουν λάβει τα δύο έγγραφα και συγκεκριμένα το συμπληρωματικό μνημόνιο συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ένα ξεχωριστό Μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, και οι συζητήσεις για το περιεχόμενό τους θα αρχίσουν σήμερα.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στα θεσμικά όργανα παρατηρήσεις της σχετικά με τα δύο έγγραφα και τις συζητήσεις για το περιεχόμενό τους θα ξεκινήσουν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες,η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας της τάξης του 2% του ΑΕΠ  από το 2019  έως το 2020 (μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου ορίου, κλπ.), αντίμετρα του 2% του ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των περικοπών των συντελεστών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ,  μειώσεις των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις της τάξης του 0,1% του ΑΕΠ και το 0,1% του ΑΕΠ μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας EΝΦΙΑ, όπως και 1% αύξηση του ΑΕΠ σε δαπάνες) και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.