ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μετά την φονική «Ευρυδίκη» έρχεται ο κυκλώνας «Ζήνωνας»

23:44 - 16 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Μετά την φονική «Ευρυδίκη» έρχεται ο κυκλώνας «Ζήνωνας»
Μετά την καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία με την ονομασία «Ευρυδίκη», την Ελλάδα θα χτυπήσει ο «Ζήνωνας», ένας μεσογειακός κυκλώνας με τροπικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Παρασκευή 17/11 οι ισχυρές βροχές θα συνεχιστούν σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Από το Σάββατο 18/11, το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα θα επηρεαστούν από τον «Ζήνωνα», ωστόσο ακόμα είναι νωρίς για να εξακριβωθεί η ακριβής πορεία που θα ακολουθήσει. 

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται medi-canes, σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως σημειώνει το meteo.gr οι μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες.

Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.