ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel: Στην Ελλάδα η πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη

12:07 - 28 Νοε 2017 | Ειδήσεις
Spiegel: Στην Ελλάδα η πιο δύσκολη δουλειά στην Ευρώπη
Στις δραματικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, αλλά και την υπερβολική επιβάρυνση των εργαζομένων στις υπηρεσίες ασύλου εστιάζει το Spiegel.

Μάλιστα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι η δουλειά που κάνουν οι τελευταίοι είναι μία από τις πιο δύσκολες στην Ευρώπη αυτές της ημέρες. «Οι πρόσφυγες στη Λέσβο περιμένουν κάτω από ακραίες συνθήκες, όμως και για τους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου η επιβάρυνση είναι εξαιρετικά μεγάλη». «Στη Λέσβο έχουν καταλήξει πάνω από 8.000 μετανάστες ως συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (σ.σ. για το προσφυγικό). Οι περισσότεροι εξ αυτών ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στον καταυλισμό της Μόριας», σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό, ο Μάριος Καλέας, επικεφαλής της Περιφερειακής Υπηρεσίας Ασύλου στη Λέσβο τονίζει ότι πολλοί συνάδελφοί του είναι πλέον στα πρόθυρα της υπερκόπωσης.

Ο 37χρονος κοινωνιολόγος Μάριος Καλέας περιγράφει την πίεση που υφίστανται οι συνεργάτες του και την ακραία καθημερινότητα, ενώ εκφράζει την ελπίδα να υπάρξει σύντομα αποκλιμάκωση, ενώ απορρίπτει τις κατηγορίες κάποιων ότι οι υπηρεσίες ασύλου παρατείνουν το δράμα των προσφύγων. «Οι συνεργάτες μου δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με ελάχιστους πόρους και κάτω από υψηλή εργασιακή επιβάρυνση», δηλώνει και συμπληρώνει ότι τα στελέχη της υπηρεσίας καλούνται να αποφασίσουν σε πρώτο βαθμό για τη χορήγηση ασύλου στη βάση του διεθνούς και ελληνικού δικαίου. «Η πλειοψηφία των περιπτώσεων ολοκληρώνονται σε 2,5 έως 3 μήνες. Το πρόβλημα είναι μονάχα ότι οι άνθρωποι ζουν κάτω από τόσο κακές συνθήκες αυτούς τους τρεις μήνες, ώστε αυτό το διάστημα τους φαίνεται σαν τρεις αιώνες. Γι' αυτό είναι τόσο δυσαρεστημένοι».

Ο κ. Καλέας υπογραμμίζει ότι χρειάζονται πιο ανθρώπινα κέντρα φιλοξενίας, ενώ σε όσους ισχυρίζονται ότι καλύτερες συνθήκες θα προσέλκυαν περισσότερους μετανάστες στη χώρα μας, απαντά: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να κρατήσουμε εδώ κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να μην έρθουν άλλοι; Αυτό το επιχείρημα είναι απαράδεκτο».

«Εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες: τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Οι εργαζόμενοί μας ακούνε κάθε μέρα ιστορίες για βιασμούς, βασανιστήρια και διώξεις. Αυτό τους επηρεάζει. Εργαζόμαστε για παράδειγμα σε έναν καταυλισμό όπου οι μισοί διαμένοντες πάσχουν από διάρροια. Οι εργαζόμενοι κάθονται καθημερινά μαζί τους σε στενούς χώρους. Οι συνάδελφοί μου συχνά αρρωσταίνουν. Πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα του burn-out», καταλήγει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.