ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναλογικά «κτυπήματα» στον πόλεμο με τις ΗΠΑ επιδιώκει η ΕΕ

10:38 - 22 Μαρ 2018 | Ειδήσεις
Αναλογικά «κτυπήματα» στον πόλεμο με τις ΗΠΑ επιδιώκει η ΕΕ
Την διατήρηση σε χαμηλό επίπεδο της κόντρας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης επιχειρεί η Κομισιόν.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής το όλο θέμα κυριαρχεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Άλλωστε οι σχέσεις με τον υπερατλαντικό εταίρο στην εποχή του Τραμπ αποτελούν μια από τις βασικές προκλήσεις της ευρωπαϊκής ελίτ.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της Επιτροπής, η αναλογικότητα θα είναι η βασική αρχή στην εμπορική κόντρα με τις ΗΠΑ.

«Αν μας δαγκώσουν, θα δαγκώσουμε» είναι η χαρακτηριστική έκφραση που χρησιμοποιείται.

Όπως αναφέρεται, όμως, η ΕΕ πάντα θα είναι προσαρμοσμένη στους κανόνες του ΠΟΥ.

Μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί ότι εφόσον οι ΗΠΑ ξεκινήσουν μια διαδικασία προστατευτισμού στις σχέσεις τους με άλλες χώρες και οικονομικές συσσωματώσεις, η ΕΕ θα μπει σφήνα.

«Όπου αφήσουν κενό οι αμερικάνοι, θα το καλύψουμε με συμφωνίες (Ειρηνικός, Σιγκαπούρη, Μερκοσούρ)» αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν σκοπεύει να πάει σε ισχυρά αντίμετρα, καθώς οι δασμοί που έβαλε ο Τραμπ αφορούν το 1,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Η αντίδρασή μας θα είναι αναλογική πάντα» αναφέρουν.

Το ερώτημα πάντως που αναμένει απάντηση είναι τι θα συμεί εάν η αμερικανική διοίκηση κλιμακώσει αντιδράσεις με μια κίνηση κατά της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, κάτι που έχουν αναφέρει οι FT.

Στις Βρυξέλλες πάντως δεν το θεωρούν προς στιγμήν πιθανό μια και θα σημάνει μια κλιμάκωση ολκής στις σχέσεις των μεταπολεμικών εταίρων.

Αποστολή Βρυξέλλες

Γιώργος  Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.