ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ουδέποτε εξελίσσονταν σε ευθεία γραμμή

10:39 - 10 Μαϊ 2007 | Συνεντεύξεις
Σε δύο περίπου μήνες η συγκλονιζόμενη από την πολιτική κρίση Τουρκία θα βρεθεί προ της κάλπης και ο τουρκικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Δημοκρατία με τη μαντίλα ή αν αλλάξει σελίδα. Την ίδια στιγμή, που ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες. «Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη». Για τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα και τις επιπτώσεις τους στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την αλλαγή φρουράς στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μιλά σε συνέντευξή του στο Reporter, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

R: Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, πιστεύετε ότι θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Ως Υπουργείο Εξωτερικών, αξιολογούμε τις εξελίξεις στην Τουρκία με τη δέουσα προσοχή και μελετάμε μια σειρά υποθέσεων εργασίας. Πιστεύω όμως ότι τη στιγμή που τα γεγονότα ακόμα εξελίσσονται, δεν είναι σκόπιμο να διατυπώνονται επίσημα εκτιμήσεις και εικασίες, για τον πιθανό αντίκτυπό τους.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι στις δημοκρατίες δεν πρέπει να υπάρχουν αδιέξοδα. Ο πλήρης σεβασμός της συνταγματικής και δημοκρατικής τάξης είναι η ασφαλής οδός για σταθερότητα και πρόοδο.

Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει αυτή την οδό προς όφελος του λαού της, αλλά και του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, αφού η ΕυρωπαϊκήΈνωση είναι, πάνω απ’ όλα, κοινότητα δημοκρατιών.

R: Η Τουρκία, ανεξάρτητα με το ποιος θα βρεθεί στην προεδρία, εξακολουθεί να επιδεικνύει μια επιθετικότητα έναντι της Ελλάδας, (π.χ. συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου). Μήπως ήλθε η στιγμή η ελληνική κυβέρνηση να φανεί πιο αυστηρή και απαιτητική έναντι της γείτονος χώρας;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ουδέποτε εξελίσσονταν με ευθύγραμμο τρόπο, όχι με ευθύνη της Ελλάδας. Εμείς εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο, για την επίτευξη της στρατηγικής μας επιδίωξης: την οικοδόμηση σταθερών σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.

Ενέργειες και συμπεριφορές που είναι εκτός αυτού του πλαισίου, αντιμετωπίζονται άμεσα, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και διπλωματικό επίπεδο, με πλήρη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν απ’ αυτήν. Αυτό κάνουμε,και θα συνεχίσουμε να κάνουμε,όποτε απαιτείται.

R: Αναφερόμενοι, στην αλλαγή φρουράς στην τουρκική προεδρία, θα ήθελα να αναφερθούμε στις γαλλικές εκλογές, στην επόμενη ημέρα. Πιστεύετε ότι η αλλαγή φρουράς με την εκλογή Σαρκοζί στο προεδρικό αξίωμα θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής πλεύσης για παράδειγμα στο γαλλογερμανικό άξονα και γενικότερα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή;Και ποιά επίπτωση μπορεί να έχει στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Πιστεύω ότι τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά και οι βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των κρατών, δεν αλλάζουν εκ βάθρων από τη μια στιγμή στην άλλη. Προσαρμογές και διορθωτικές κινήσειςγίνονται συχνότερα. Η προεδρία Σαρκοζί αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στην εξωτερική πολιτική της Γαλλίας. Αυτό είναι πιθανόν να φανεί σύντομα. Όμως για τυχόν μείζονες αλλαγές – εάν γίνουν – είναι λογικό ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.

Με ρωτήσατε για τυχόν επιπτώσεις από την εκλογή Σαρκοζί στο λεγόμενο«Γάλλο-γερμανικό άξονα». Εκείνο που αυτή την ώρα μπορώ να επισημάνω είναι ότι το πρώτο ταξίδι που θα κάνει ο κ. Σαρκοζί, ως Πρόεδρος της Γαλλίας, θα είναι στη Γερμανία.

Το μήνυμα για μένα είναι σαφές. Αντίθετα με διάφορες εικασίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η σταθερότητα της ειδικής σχέσης Γαλλίας-Γερμανίας επιβεβαιώνεται και, πολύ πιθανόν, ενισχύεται.

Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η διακυβερνητική διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-Ε.Ε. εξελίσσεται κατ’ εφαρμογήν ομόφωνων αποφάσεων των κρατών-μελών τηςΈνωσης. Τυχόν μεταβολή αυτού του δεδομένου προϋποθέτει νέα ομόφωνη απόφαση των «27».

R: Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επιστρέψουμε στα Βαλκάνια και να αναφερθούμε στο ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα, δεδομένης της διάστασης απόψεων με τις ΗΠΑ; Εν κατακλείδι τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα του ονόματος και των ζητημάτων που απορρέουν από αυτό;

Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η Ελλάδα έχει καταστήσει απολύτως σαφή τη θέση της.Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβουλεύσεων που καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε., κατ’ εφαρμογήν της Απόφαση

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.