ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με χρέωση από σήμερα οι πλαστικές σακούλες

10:45 - 01 Ιαν 2018 | Περιβάλλον
Με χρέωση από σήμερα οι πλαστικές σακούλες
Σταματά και επίσημα από σήμερα Πρωτοχρονιά η δωρεάν διάθεση της γνωστής πλαστικής σακούλας από τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα.

Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο για την προστασία του περιβάλλοντος και η Ελλάδα ακολουθεί πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο.

Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση πλαστικών σακουλών ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμαχίων ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Η ανεξέλεγκτη χρήση της σακούλας όπως και των υπόλοιπων πλαστικών, απειλεί «να βάλει βόμβα στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη» σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις. 

Σημειώνουν δε πως έως το 2050 το βάρος των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς θα ξεπεράσει το βάρος των ψαριών.

Πλαστικές σακούλες πάντως θα υπάρχουν σε κάποια καταστήματα, αλλά με χρέωση που φτάνει περίπου τα τέσσερα λεπτά του ευρώ ανά σακούλα.

Για τους εμπόρους είναι ξεκάθαρο πως απαγορεύεται να διαθέτουν δωρεάν τις πλαστικές σακούλες, όπως έκαναν και σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την οδηγία κινδυνεύουν με πρόστιμα που κυμαίνονται από από 200 μέχρι 5.000 ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.