ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χιλιάδες τόνοι απορριμάτων στους δρόμους της Αθήνας

14:59 - 18 Ιουν 2018 | Περιβάλλον
Χιλιάδες τόνοι απορριμάτων στους δρόμους της Αθήνας
Καθώς ο ΧΥΤΑ της Φυλής παραμένει κλειστός εδώ και αρκετές ημέρες λόγω πρόκλησης ρήγματος, οι χιλιάδες τόνοι απορριμάτων που συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής περιόδου δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του στις 13/6 ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) τονίζει πως δεν κάνει καμία έκπτωση και θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά του την προστασία της σωματικής ακεραιότητας και την ασφάλεια των εργαζομένων. Η προσέγγιση αυτή οδήγησε στο κλείσιμο για λόγους ασφαλείας του ΧΥΤΑ Φυλής λόγω των ρηγματώσεων που παρατηρήθηκαν στις 9 και 10 Ιουνίου στα κύτταρα υγειονομικής ταφής απορριμμάτων για την επέκταση της μοναδικής χωματερής του λεκανοπεδίου.

Στο πλαίσιο αυτό ΕΔΣΝΑ ζητά την κατανόηση και τη συνεργασία των Δήμων και των πολιτών για τις ημέρες που ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός για λόγους ασφαλείας.

Πάντως υπάρχει η ανησυχία ότι οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.
«Δεν είμαστε πλέον σε τέλμα, είμαστε σε κατάσταση επικινδυνότητας» είναι το σχόλιο που έκανε πριν λίγες ημέρες στον «Φιλελεύθερο» ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ, Γιώργος Ζαχαρόπουλος.

Η αρχική μελέτη, που ανατρέχει πριν από μία δεκαετία, προέβλεπε δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στη συνέχεια έγινε τροποποίηση και προσδιορίστηκε η δημιουργία σύγχρονου εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ. Ωστόσο, η Ρένα Δούρου προώθησε νέα τροποποίηση, επαναφέροντας την κατασκευή ΧΥΤΑ που, σημειωτέον, εξήγγειλε ότι θα καταργήσει στη Δυτική Αττική.

Για να βρουν χώρο για την απόθεση απορριμμάτων χρησιμοποίησαν ένα κομμάτι κενό και διαμόρφωσαν νέο κύτταρο -όπως ονομάζεται- εκεί που προοριζόταν να γίνει το εργοστάσιο επεξεργασίας, η κατασκευή του οποίου πάγωσε με την ανάληψη της περιφερειακής αρχής από τη Ρένα Δούρου.

Προκειμένου να εξοικονομήσουν κι άλλο χώρο, ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ο εκβραχισμός ενός κομματιού που γειτνιάζει με το υπάρχον κύτταρο σε απόσταση 20-30 μέτρων. «Το σκουπίδι, που βρισκόταν στο κύτταρο άρχισε να ''κυνηγάει'' το έργο, όπου δεν προλάβαιναν να στρώσουν τις απαιτούμενες μεμβράνες για συγκράτηση απορριμμάτων και στραγγισμάτων» λέει ο χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίπλα από το σημείο όπου γινόταν η απόθεση απορριμμάτων... έπεφταν δυναμίτες για να διαμορφωθεί ο νέος χώρος. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το ρήγμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:12 - 18 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.