ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To Blazer: O ζωντανός θρύλος του ανδρικού στυλ

16:31 - 26 Ιουν 2013 | e-lements of Class
To Blazer: O ζωντανός θρύλος του ανδρικού στυλ
Οφείλει το όνομά του και όλη του την ύπαρξη στο κόμπλεξ ενός αξιωματικού του Βρετανικού Ναυτικού την εποχή της Βασίλισσας Βικτορίας. Ο καπετάνιος του πλοίου της Αυτής Μεγαλειότητας «Blazer», θέλοντας να ξεχωρίσει από τους ομοίους του, αποφάσισε να επιβάλει στο πλήρωμά του να φορέσει μπλε σταυρωτό σακάκι με χρυσά κουμπιά κατά τη διάρκεια της επερχόμενης επίσκεψης της βασίλισσας.

Το «εναλλακτικό» ένδυμα, εκτός του ότι γρήγορα καθιερώθηκε σε όλο το βρετανικό ναυτικό, αποδείχθηκε ιδανικό για κάθε άλλο κύριο με παρόμοιο σύνδρομο διαφοροποίησης. Κάτι ο συνειρμός του θαλασσοδαρμένου άνδρα, κάτι η κομψότητα του άγγλου τζέντλεμαν, έγινε το αγαπημένο σακάκι όποιου επιθυμούσε να υιοθετήσει τον ακαταμάχητο συνδυασμό «αλμύρας κι ευγένειας».

 

Σύντομα έγινε το ιδανικό αξεσουάρ για τους θαμώνες ιδιωτικών γιοτ ή κλαμπ. Το αυθεντικό blazer ήταν σταυρωτό και μάλιστα ραμμένο στους Gieves & Hawkes, το διάσημο ραφείο της Savile Row, το οποίο συνέβαλε αρκετά στην επέκταση του σακακιού και σε κύκλους εκτός στρατιωτικών. Με τα χρόνια δημιουργήθηκε και η παραλλαγή του μονόπετου, αρχικά σε χρώμα navy blue και πάντα με χρυσά κουμπιά, με διασημότερη παρέκκλιση το blazer των Brooks Brothers της Νέας Υόρκης σε σκούρο πράσινο (bottle green).


Dresscode: Δεν έχει την αυστηρότητα ενός γκρι κοστουμιού αλλά ούτε και τη χαλαρότητα ενός σπορ τουΐντ σακακιού. Στέκεται κάπου ανάμεσα σε αυτά και αυτός ακριβώς ο φλου βαθμός επισημότητάς του είναι που του χαρίζει την μεγαλύτερη ευελιξία που έχει ρούχο στην ανδρική γκαρνταρόμπα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.