ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατά τύχη δισεκατομμυριούχος

09:19 - 08 Δεκ 2008 | Αναλύσεις
Πριν 10 χρόνια, το Forbes δημοσίευσε ένα άρθρο για έναν «κατά τύχη δισεκατομμυριούχο» με το όνομα Franklin Otis Booth Jr.. Στις αρχές του 1960, ο Booth δοκίμασε να αγοράσει μια τυπογραφική εταιρία που συνεργαζόταν με τη The Los Angeles Times. Το deal τελικά δεν επιτεύχθηκε αλλά ο Booth έγινε φίλος με το δικηγόρο που διαχειριζόταν την υπόθεση.

Συνειδητοποιώντας τις κοινές απόψεις τους σχετικά με τις επενδύσεις, αποφάσισαν να γίνουν συνέταιροι στην κατασκευή ενός συμπλέγματος κατοικιών στην Καλιφόρνια και κατάφεραν να διπλασιάσουν τα χρήματά τους μέσα σε 2 μόλις χρόνια.Ο Booth αποφάσισε να μην ασχοληθεί άλλο με real estate, συμφώνησε όμως να τοποθετήσει1 εκατ. δολάρια σ΄ έναν επενδυτικό συνεταιρισμό με το δικηγόρο. Μετά από 35 χρόνια το stake του άξιζε 1,2 δις δολάρια παρά τις διάφορες κρίσεις της αγοράς.

Πολλοί θα θεωρήσουν την περίπτωσή του άλλη μια του τύπου "σωστού timing", χαρακτηρίζοντάς τον ως τον άνθρωπο που βρέθηκε στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Όπως εξηγούν όμως οι αναλυτές, δεν θα πρέπει να τα αποδίδουμε όλα στην τύχη. Δεν ξόδεψε τα λεφτά του σε απλώς φτηνές μετοχές. Αυτό που έκανε ήταν να διαχειριστεί το 1 εκατ. δολάρια που είχε με έναν δικηγόρο και έναν "έξυπνο νεαρό φίλο του", οι οποίοι επένδυσαν σε μεγάλες εταιρίες που πουλούσαν σε τιμές χαμηλότερες της λογικής αξίας τους.

Μεταξύ των καλών χαρτιών της τριάδας ήταν η Coca-Cola και η Washington Post,οι οποίες μετέτρεψαν 11 εκατ. δολάρια σε 1,3 δις δολάρια μεταξύ 1973 και 2006, καθώς και η Wesco Financial, την οποία διαχειρίστηκε ο φίλος του δικηγόρου του Booth και του απέδωσε σχεδόν 200 φορές το κεφάλαιο μέσα σε 31 χρόνια.

Μια μικρή λεπτομέρεια: το όνομα του δικηγόρου είναι Charlie Munger και ο έξυπνος νεαρός του φίλος δεν είναι άλλος από τον Warren Buffett.

Βέβαια επενδυτές όπως ο Buffett και Munger βγαίνουν πολύ σπάνια, παραδέχονται οι αναλυτές. Ακόμα όμως κι αν δεν έχετε 1 εκατ. δολάρια να επενδύσετε, τονίζουν, μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά τους πόρους σας ακολουθώντας τις κινήσεις του Buffett και αγοράζοντας ισχυρές εταιρίες όταν πουλάνε σε καλές τιμές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.