ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BNP Paribas: Σήμα κινδύνου λόγω CDs για τις ελληνικές τράπεζες

14:58 - 29 Ιαν 2010 | Αναλύσεις
Στην εκτίμηση ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας θα «φοβήσουν» τις αγορές παραγώγων λόγω ανησυχιών ότι οι τράπεζες της χώρας θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στα συμβόλαιά τους επί των credit-default swaps προχωρά η BNP Paribas. Η αναλύτρια της τράπεζας Olivia Frieser επισημαίνει ότι «η ποιότητα του ενεργητικού στις ελληνικές τράπεζες θα επιδεινωθεί καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αναγκάζοντάς τις τράπεζες να μειώσουν τις θέσεις τους (περί τα 40 δις. ευρώ) σε κυβερνητικά ομόλογα.
Επίσης, σύμφωνα με την αναλύτρια, το κόστος χρηματοδότησης για τις εγχώριες τράπεζες αυξάνεται επίσης καθώς η ΕΚΤ έχει αυστηροποιήσει τα κριτήρια δανεισμού.  

«Αυτό που θα τρομάξει τις αγορές είναι ο κίνδυνος αντισυμβαλομένου στα CDs καθώς οι τράπεζες ήταν ενεργοί παίκτες στην εν λόγω αγορά, και δεν υπάρχει τρόπος να μάθουμε για τις συγκεκριμένη έκθεση κάθε χώρας» τονίζει. «Όσο παραμένουν υπό πίεση τα spreads των ελληνικών ομολόγων και των τραπεζών, αυτό θα έχει συνέπειες και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο».

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά των credit-default swaps (η οποία ανέρχεται σε 26 τρις δολ.) χρησιμοποιείται από τράπεζες, hedge funds και ασφαλιστικές ως αντιστάθμιση κινδύνου και ως μηχανισμός αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών και εταιριών. Ο κίνδυνος αντισυμβαλομένου ή counterparty risk, έγκειται στο ότι μια πλευρά δεν θα καταφέρει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα πενταετή swaps που ασφαλίζουν χρεός 10 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας ανέβηκε σε μια ημέρα κατά 46,000 ευρώ, στα 419,000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της CMA DataVision.

Με σημερινές τιμές το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου ελληνικού χρέους 10 εκατ. ευρώ για 5 έτη έχει αυξηθεί στα 397.000 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα της Ε.Ε. σύμφωνα με την CMA, αν και υποχώρησε από 422,500 χθες, που το spread ήταν υψηλότερα. Χαρακτηριστικό της τεράστιας διαφοράς είναι ότι η Γερμανία πληρώνει 34.000 δολάρια για το ίδιο ποσό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες συναλλαγές με την Ελλάδα είχαν στα τέλη Σεπτέμβρη 2009 Γαλλικές και Ελβετικές τράπεζες.

Μ.Ρ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:29 - 29 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.