ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Credit Suisse: Σε χειρότερη θέση η Ισπανία

20:18 - 18 Φεβ 2010 | Αναλύσεις
Σοβαρότερη απειλή απ’ ό,τι η Ελλάδα αποτελεί η Ισπανία, σύμφωνα με τη Credit Suisse σε σημερινή της έκθεση που αναφέρετε στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η τράπεζα δίνει έμφαση σε τέσσερα προβλήματα της μεσογειακής χώρας, τα οποία έγκειται στην υπερβολική μόχλευση, στο υπέρογκο έλλειμμα, στην υπερτιμημένη στεγαστική αγορά και στο τεράστιο μέγεθος, τα οποία καθιστούν τις τοποθετήσεις στην Ισπανία πιο ριψοκίνδυνες σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Credit Suisse θεωρεί ότι στην Ισπανία ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι από οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος και για το λόγο αυτό διατηρεί την αξιολόγηση «Underperform» για τις ισπανικές τράπεζες.

Για τις ελληνικές τράπεζες, αντίθετα, η CS εκτιμά ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από την άποψη που επικρατεί στην αγορά, καθώς η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο χρέος της χώρας περιορίζεται στα 40 δισ. ευρώ από τα 300 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους . Παρότι, λοιπόν, η ελβετική τράπεζα παραμένει επιφυλακτική, υιοθετεί μια «ελαφρώς θετικότερη» στάση όσον αφορά στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι το ΠΣΑ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, παρότι θεωρεί τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης ιδιαίτερα φιλόδοξους. Αυτό που περιμένει η αγορά, υποστηρίζει, είναι να δει τα επόμενα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας προκειμένου να πεισθεί ότι πραγματοποιείται πρόοδος. Ωστόσο, εκφράζει την πεποίθησή της ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Στον τραπεζικό κλάδο της χώρας μας, η Credit Suisse ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, ωστόσο διευκρινίζει ότι δεν είναι ακόμη κατάλληλη στιγμή για την αγορά ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με την έκθεση, τις τάσεις στην αγορά μετοχών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα διαμορφώσουν δύο παράγοντες: πρώτον, πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση και, δεύτερον, πότε θα σταθεροποιηθούν τα spread.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.