ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup, Societe Generale, RBS: Η ΕΚΤ μπορεί να δώσει μόνη της ένα τέλος στην κρίση!

08:07 - 30 Απρ 2010 | Αναλύσεις
Η ΕΚΤ, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών της ΕΕ και κάνοντάς τα όλα, πλήρως αποδεκτά, ανεξαρτήτως αξιολόγησης, μπορεί να σταματήσει την κρίση μέσα σε μία μόνο μέρα, υποστηρίζουν κορυφαίοι οικονομολόγοι.

Σύμφωνα με τον Juergen Michels οικονομολόγο της Citigroup, ο ρόλος της ΕΚΤ στην τρέχουσα δημοσιονομική κρίση της ΕΕ, μπορεί να γίνει καθοριστικός. Με το ελληνικό χρέος να έχει πλέον την αξιολόγηση junk από τον S&P, η ΕΚΤ θα πρέπει σύντομα να αλλάξει και πάλι τους κανόνες της (collateral rules) έτσι ώστε να συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα της χώρας ως εγγύηση, σε περίπτωση που και οι άλλοι δύο οίκοι αξιολόγησης, προχωρήσουν σε ανάλογες υποβαθμίσεις.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Royal Βank of Scotland, Jacques Cailloux, η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει στην σημαντική απόφαση του να κάνει αποδεκτά όλα τα κρατικά ομόλογα, ανεξάρτητα από την αξιολόγησή τους από τους τρεις οίκους, και να δώσει και πάλι ζωή στην πολιτική του 2009 όπου παρείχε απεριόριστη χρηματοδότηση σε περίοδο μέχρι και 12 μήνες, έτσι ώστε στηρίξει τις τράπεζες της περιοχής.

Η «πυρηνική επιλογή» ( nuclear option) που έχει η ΕΚΤ, του να αγοράσει κρατικά ομόλογα των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών, είναι επίσης μία κίνηση την οποία ψηφίζουν όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι πλέον. Αν και η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει assets κατευθείαν από τις αρχές, μπορεί να το κάνει στην δευτερογενή αγορά.

Στις ίδιες γραμμές κινείται και η άποψη της Societe Generale, καθώς ο οικονομολόγος του διεθνούς οίκου, κ. James Nixon τονίζει πως αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να αγοράσει η ΕΚΤ κρατικά αμόλογα ύψους 300 δισ. ευρώ, και η κρίση στην ΕΕ θα τελειώσει εν μία νυκτί!

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:16 - 30 Απρ 2010
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.