ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ικανοποίηση αναλυτών από τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας

09:58 - 27 Μαϊ 2010 | Αναλύσεις
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αναλυτές από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Τράπεζα. Σημειώνουν πως σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας τα αποτελέσματα ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, λόγω και της έκτακτης εισφοράς που κάποιοι δεν την είχαν ενσωματώσει στις εκτιμήσεις τους. Από την άλλη στα θετικά υπογραμμίζουν την πορεία κάποιων γραμμών, όπως καθαρά έσοδα από τόκους και κόστη.

Πιο αναλυτικά η Citigroup διατηρεί τη σύσταση αγοράς και την τιμή στόχο των 13 ευρώ και στην πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων αναφέρει πως τα καθαρά κέρδη ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της λόγω της έκτακτης φορολογίας. Σε επίπεδο προ φόρων κερδών τα αποτελέσματα ήταν κατά 31% υψηλότερα της εκτίμησης του οίκου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους επίσης πήγαν καλύτερα όπως και τα κόστη ενώ οι προβλέψεις ήταν σύμφωνες με τις εκτιμήσεις. Δεν προχωρά προς το παρόν σε αλλαγές στις εκτιμήσεις του μέχρι να δημοσιευτούν τα αναλυτικά αποτελέσματα. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan ήταν τα αποτελέσματα και ο οίκος σημειώνει πως περίμενε 22 εκατ. ευρώ και η τράπεζα έβγαλε 21 εκατ. ευρώ. Όμως αν εξαιρεθεί η έκτακτη φορολογία τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων. Τα αποτελέσματα είναι καλά και η τράπεζα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ύφεση στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχουν ρίσκα από τα ελληνικά ομόλογα και ο οίκος διατηρεί τη σύσταση υποαπόδοσης και την τιμή στόχο των 9,8 ευρώ.

Η UBS κόβει την τιμή στόχο στα 12,60 ευρώ από 13,8 ευρώ διατηρώντας την ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή. Η τελική γραμμή των κερδών ήταν αδύναμη σύμφωνα με τον οίκο αλλά σημειώνει τις άλλες βασικές γραμμές που πήγαν καλά. Τα κέρδη από βασικές δραστηριότητες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, η ρευστότητα είναι καλή όπως και η καθαρή θέση, ενώ η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων χειροτερεύει. Για το σύνολο της χρήσης μείωσε την εκτίμησή του για τα καθαρά κέρδη κατά 52% ενώ μικρότερες μειώσεις έγιναν για τις επόμενες χρήσεις.

Η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει πως τα προ φόρων κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 20% σημειώνει πως στο επίκεντρο είναι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τονίζει την καλή πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους και τις χαμηλότερες προβλέψεις. Η μετοχή παραμένει η κορυφαία της επιλογή από τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και διατηρεί τη σύσταση αγοράς. Της αρέσει η ισχυρή ρευστότητα η υψηλή και πάνω από το μέσο όρο κεφαλαιακή επάρκεια και η διαφοροποίηση της κερδοφορίας (Τουρκία). Διατηρεί επίσης και την τιμή στόχο των 16 ευρώ που προσφέρει περιθώριο ανόδου 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

H UniCredit αναφέρει πως τα κέρδη ήταν χαμηλά λόγω της πρόβλεψης για έκτακτη φορολογία ύψους 93 εκατ. ευρώ. Όμως και χωρίς αυτά τα κέρδη ήταν και πάλι χαμηλότερα από την εκτίμηση του οίκου λόγω της ζημίας από τα ομόλογα.

H Natixis αναφέρει πως σε γενικές γραμμές τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων αλλά διατηρεί την ουδέτερη σύσταση λόγω της χαμηλής ορατότητας και τις απώλειες από τις συναλλαγές αλλά και από την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων. Για το 2010 μείωσε κατά 26% τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή.

Η Cheuvreux σημειώνει πως τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά παρά τα χαμηλά καθαρά κέρδη. Μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 20% το 2010 και σημειώνει πως δεν περιμένει haircut και πως η Εθνική λόγω της Τουρκίας μπορεί να ξεπεράσει την κρίση των ελληνικών ομολόγων.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:02 - 27 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.