ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Citigroup: Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης στην Ευρώπη- Έρχεται νέος κύκλος εξαγορών

08:05 - 11 Αυγ 2010 | Αναλύσεις
Citigroup: Αλλάζει ο επιχειρηματικός χάρτης στην Ευρώπη- Έρχεται νέος κύκλος εξαγορών
Παρά την έντονη αβεβαιότητα που προκαλούν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη αστάθεια που παρατηρείται στις αγορές, οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις αποτελούν πάντα βασικό παράγοντα διαμόρφωσης της πορείας των αγορών ανά τον κόσμο.

Εάν πιστεύετε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε βρισκόμαστε πολύ κοντά στην έναρξη του επόμενου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων, αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Citigroup, εστιάζοντας αυτή τη φορά στη διάθεση του αγοραστή και όχι στο στόχο.

Αναλύοντας τα deals που σημειώθηκαν μεταξύ της περιόδου 1990-2003 προκύπτει ότι οι διαθέσεις ενός τυπικού αγοραστή εμφανίζονται μετριοπαθείς σε βραχυπρόθεσμη σκοπιά, αλλά ιδιαίτερα φτωχές σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μία πρόταση εξαγοράς μπορεί να αποβεί τόσο μοιραία όσο και ευεργετική. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αγοραστές που υπέβαλαν αντίτιμο σύμφωνα με τη δίκαιη αξία της εταιρείας επιβραβεύτηκαν από την αγορά με επιπλέον κέρδη 80% κατά μέσο όρο. Αντίθετα, οι υποψήφιοι που κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα «τιμωρήθηκαν» από την αγορά με πτώση τουλάχιστον 70%. Γι’ αυτό η Citigroup προειδοποιεί: Κάντε επιτυχημένες προτάσεις εξαγοράς, εάν θέλετε να σας επιβραβεύσει η αγορά, αποτιμώντας σωστά τις υποψήφιες προς εξαγορά εταιρείες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αναλυτές της Citigroup, τη δεκαετία 2000-2010 δρομολογήθηκαν 5.271 εταιρικά deals, με το 97% των οποίων να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στο διάστημα 2003-2007, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των κινήσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων. Από τα περίπου 300 που καταγράφηκαν το 2003, τα deals το 2007 ξεπέρασαν τα 800.

Ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα βάση χρηματιστηριακής αξίας, η Βρετανία κυριάρχησε στις κινήσεις εξαγορών την τελευταία δεκαετία, κατέχοντας μερίδιο ίσο με το 53% των δρομολογούμενων deals. Ακολουθούν η Γαλλία με 27% και η Γερμανία με 20%. Ωστόσο, σε όρους χρηματιστηριακής αξίας, τα μεγαλύτερα deals σημειώθηκαν στη Γερμανία.

Σημαντική είναι και η κίνηση κατά το τρέχον έτος. Από τις αρχές του 2010, έχουν καταγραφεί 62 deals, τα οποία είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένοντας την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών. Τα deals που αποτιμώνται με αξία άνω των 100 εκατ. δολ. ανέρχονται στα 47.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:19 - 11 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.