ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτι θέλουν να μας πουν τα CDS… αλλά οι Ευρωπαίοι δεν ακουν!

02:05 - 05 Απρ 2011 | Αναλύσεις
Γιατί τόση ένταση στην αγορά ομολόγων και στα CDS της ευρωπαϊκής περιφέρειας; Αυτό το ερώτημα που επικρατεί στις αγορές από τότε που έληξε η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της 25ης Μαρτίου, οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι οι Ευρωπαίοι για ακόμη μία φορά έβαλαν «τρικλοποδιά»… στον εαυτό τους.
Οι αναλυτές πλέον έχουν περισσότερo ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των τριών «κακών παιδιών» της Ζώνης, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Η λύση δε θα έρθει εάν δε γίνει ορισμένης μορφής αναδιάρθρωση χρέους. Παράλληλα, η πρόβλεψη για συμμετοχή των ιδιωτών σε ενδεχόμενη αναδιάρθρωση από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, μόνο ευφορία δεν προκάλεσε στις αγορές. Υπό το φόβο των απωλειών οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας κράτους, τα γνωστά μας CDS.

Υπό τις προοπτικές ότι η Πορτογαλία θα ζητήσει περί τα 80δις. ευρώ βοήθεια, ή το 47% του ΑΕΠ της, ή ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, τα CDS εκτοξεύθηκαν στις 555 μ.β. και 1.000 μ.β. αντίστοιχα. Έτσι παρόλες τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων για λύση των προβλημάτων, οι διακυμάνσεις των CDS φανερώνουν αυτό που πραγματικά πιστεύεται από την αγορά.

Αξίζει ωστόσο εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της CreditSights αποκαλύπτουν ότι η ζημιά που έχει γίνει στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την άνοδο των CDS ίσως να μην είναι τελικά τόσο μεγάλη. Σύμφωνα με τα συστήματα εκκαθάρισης οι καθαρή θέση προστασίας ανέρχεται στα 34 δις. ευρώ για τις τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία. Αυτό θα είναι το ποσό που θα απωλεσθεί σε περίπτωση που και οι τέσσερις χώρες προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Αν και μικρό όμως σχετικά το ποσό τα επίπεδα των CDS δεν υποχωρούν! Στο τέλος της ημέρας επομένως θα φανεί ποιο δρόμο θα επιλέξει η Ευρώπη.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 05 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.