ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FT: "κούρεμα" 80% στα ελληνικά ομόλογα

14:00 - 14 Ιουλ 2011 | Αναλύσεις
Η αναδιάρθρωση είναι καλύτερη όταν γίνεται μία φορά, με τρόπο που να μη χρειαστεί να ξαναγίνει, αναφέρει η στήλη Lex.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας Financial Times, στην περίπτωση της Ελλάδας το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να μειωθεί τουλάχιστον στο ήμισυ και κατά προτίμηση στο 60% του ΑΕΠ όπως είναι ο στόχος της ευρωζώνης. «Μικρότερο κούρεμα ίσως να μην είναι αρκετό και για να αποκαταστήσει το αξιόχρεο της χώρας και για να της επιτρέψει την επιστροφή στις αγορές», αναφέρει η οικονομική στήλη. 

Επικαλούμενη στοιχεία από την Barclays Capital, η στήλη Lex σημειώνει ότι για να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους της η Ελλάδα πρέπει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 7,4% επί του ΑΕΠ ως το 2015. Ομως, το μέγιστο πλεόνασμα που μπορεί να επιτευχθεί είναι 2,5% του ΑΕΠ. Επομένως, χωρίς αναδιάρθρωση, το δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 400% του ΑΕΠ το 2050. 

Όσο για τους πιστωτές σε μια περίπτωση μεγάλου κουρέματος, εκτιμάται ότι θα υποστούν μεν μεγάλες απώλειες, αλλά η ζημιά θα είναι διαχειρίσιμη. Η Capital Economics υπολογίζει ότι το κόστος αποκατάστασης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ανέρχεται σε 140 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Μαζί με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που ίσως παρασυρθούν, το κόστος δεν υπολογίζεται σε περισσότερο από το 5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με την εναλλακτική της διαλυμένες νομισματικής ένωσης να είναι πολύ πιο ακριβή, καταλήγει το δημοσίευμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:35 - 14 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.