ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Saxo Bank: Προσδεθείτε, οδεύουμε προς την Κρίση 2

18:24 - 13 Οκτ 2011 | Αναλύσεις
Να κάνουν απελπισμένες κινήσεις για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα δούμε τους πολιτικούς τους επόμενους μήνες εκτιμά η Saxo Bank. Στην έκθεση για τις Οικονομικές Προβλέψεις της για το Δ’ Τρίμηνο του 2011, η Saxo Bank αναφέρει ότι αυτό τελικά θα οδηγήσει στην ‘Κρίση 2.0’.

Τους τελευταίους μήνες, η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται διαρκώς, με τις προοπτικές ανάπτυξης να μην επαληθεύονται και τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν το σύστημα για μία ακόμα φορά. Στην Ευρώπη, οι νέες προσπάθειες να σωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την κρίση χρέους καταρρέουν, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ λειτουργούν λιγότερο από κάθε άλλη φορά με βάση το αίσθημα αλληλεγγύης, εστιάζοντας περισσότερο από ποτέ στις εθνικές ατζέντες τους.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εδώ και μήνες η Saxo Bank είναι αισιόδοξη και λέει ότι η ‘Κρίση 2.0’ θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική αντιπαράθεση μεταξύ των κρατικών χρεών και των λανθασμένων πρακτικών του Δυτικού κόσμου, και να οδηγήσει σε απελευθερωμένες αγορές και κατανομή κεφαλαίων βάσει οριακά υψηλότερων αποδόσεων.

Σχολιάζονται τις Οικονομικές Προβλέψεις, ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, δήλωσε τα εξής:

«Οι προσπάθειες των πολιτικών στον αναπτυγμένο κόσμο να στηρίξουν την οικονομία, διασώζοντας οργανισμούς, παρέχοντας κίνητρα και τυπώνοντας χρήμα,  απέτυχαν να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάκαμψη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Φαίνεται ότι οι πολιτικοί και οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν μάθει σχεδόν τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος. Μάλιστα, δείχνουν έτοιμοι να διπλασιάσουν τις προηγούμενες προσπάθειές τους, προς μία κατάσταση που την ονομάζουμε «Μέγιστη Επέμβαση», η οποία πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσει στην ‘Κρίση 2.0’.

Υπό ένα θετικότερο πρίσμα, πιστεύουμε ότι η ‘Κρίση 2.0’ θα μπορούσε έχει ως αποτέλεσμα μια πραγματική αντιπαράθεση με τους δαίμονες των κρατικών χρεών και τις κακές πρακτικές και ενδεχομένως να αντικατασταθεί η πρακτική του ‘παρατείνω και υποκρίνομαι’ που βλέπουμε από τότε που ξεκίνησε η παγκόσμια πιστωτική κρίση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να αναλογιστούμε την πραγματική σημασία της λέξης ‘κρίση’: είναι ένα σημείο καμπής και όχι μια παρατεταμένη περίοδος ύφεσης. Ωστόσο, για την ώρα, οι επενδυτές πρέπει να προσδεθούν γιατί η διαδρομή θα είναι δύσκολη. Ας ελπίσουμε ότι η διαδρομή αυτή θα μας οδηγήσει σε μία καλύτερη κατάσταση όταν τελικά τελειώσει όλο αυτό».

Η Έκθεση των Οικονομικών Προβλέψεων της Saxo Bank για το Δ’ Τρίμηνο του 2011, εστιάζει στους ακόλουθους τομείς:

Μακροοικονομικές Προβλέψεις

Παρόλο που η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 3,8% φέτος, ποσοστό το οποίο «κρύβει» το χάσμα μεταξύ των αναπτυγμένων και των αναδυόμενων οικονομιών. Συγκεκριμένα, οι αναπτυγμένες οικονομίες, καθοδηγούμενες από την Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την απομόχλευση. Την ίδια στιγμή στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξηθεί τα επιτόκια, καθώς ενισχύθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της έντονης εγχώριας ζήτησης, η οποία παραμένει ισχυρή σε αυτές και πιθανότατα να αντισταθμίσει τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση από τις αναπτυγμένες οικονομίες.

Νομισματική Πολιτική

Η Saxo Bank αναμένει ότι η «Επιχείρηση Twist» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα προς μια «Διαρκή Ποσοτική Χαλάρωση», καθώς έπεται η 3η Ποσοτική Χαλάρωση (QE3), πιθανότατα κατά το Α’ Τρίμηνο του 2012. Επιπλέον, η Saxo Bank εκτιμά ότι πριν το τέλος της χρονιάς, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρει την παροχή απεριόριστης, μακροπρόθεσμης ρευστότητας προς τις τράπεζες με σταθερό επιτόκιο, δίνοντας στο σύστημα ρευστότητα και αναγκάζοντας τα πραγματικά επιτόκια της αγοράς να πέσουν χαμηλότερα από το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης του 1,5%, το οποίο ενδέχεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο. Οι αναλυτές της Saxo Bank εξακολουθούν να πιστεύουν  ότι θα μείνουν αμετάβλητα επιτόκια στην Ιαπωνία για όλο το 2011 και 2012, ενώ θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανή μια περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση. Αντίστοιχα, η Saxo Bank πιστεύει ότι μια 2η Ποσοτική Χαλάρωση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Βρετανία πριν τα Χριστούγεννα και ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν το 2013.

Προβλέψεις για Συναλλαγματικές Ισοτιμίες

Η Saxo Bank υποψιάζεται ότι περαιτέρω μείωση των διαφορών μεταξύ του επιτοκίου  του Δολαρίου των ΗΠΑ (USD) και αυτών των άλλων νομισμάτων θα συνεχίσει να ευνοεί το πλεονέκτημα για carry trade που δημιουργήθηκε έναντι του USD πέρσι και στις αρχές του 2011. Το Ευρώ ενδέχεται να καταγράψει βραχυπρόθεσμη άνοδο, εάν η ΕΕ καταφέρει να αντεπεξέλθει με το ζήτημα της αλληλεγγύης που επιβάλλει η πειθαρχία της αγοράς. Η Κορώνα της Νορβηγίας (NOK) δείχνει να αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή από την Κορώνα της Σουηδίας (SEK). Ωστόσο, είναι απίθανο να επαναλάβει την προηγούμενη απόδοση του Ελβετικού Φράγκου (CHF). Επιπλέον, τα νομίσματα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας συνεχίζουν να φαίνονται ιδιαίτερα υπερτιμημένα και οι συναλλαγές διαγραμματικά αναμένεται να κινηθούν πλευρικά .

Δικαιώματα Συναλλάγματος

Παρά τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας, η Saxo Bank είναι επιφυλακτική απέναντι σε θέσεις πώλησης δικαιωμάτων (short downside option) για το Ευρώ και θα προτιμούσε μια θέση αγοράς δικαιωμάτων (long option position) με στόχο να ωφεληθεί από μία χαμηλότερη ισοτιμία spot EUR-USD. Εάν πρόκειται για πώληση δικαιωμάτων με αρνητική απόδοση, η Saxo Bank θα προτιμούσε να ακολουθήσει μια συντηρητική στρατηγική όπως η πώληση περιθωρίων για το ζεύγος EUR-CHF, αντί της πώλησης απλών δικαιωμάτων vanilla. Αυτό θα επιτρέψει στον επενδυτή να ελέγξει το πιθανό ρίσκο σε περίπτωση που το EUR-CHF βρεθεί στο 1,20.

Ασία

Στην έκθεση των αναλυτών της  Saxo Bank αναφέρεται ότι η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διάβρωση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητάς της, κυρίως λόγω των πιέσεων που ασκούνται στους μισθούς, οι οποίες συνδέονται με τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Ένας άλλος παράγοντας είναι και το νόμισμα της Κίνας και η σταδιακή ανατίμησή του, και η απώλεια ανταγωνιστικότητας της Κίνας μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμος παράγοντας στην παγκόσμια διαδικασία εξισορρόπησης. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές δεν θεωρούν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν καταφέρουν να υλοποιήσουν το τελευταίο Πενταετές Σχέδιο, τότε η ανάπτυξη αυτή και η επίπτωσή της στο εμπορικό ισοζύγιο δεν θα αποτελεί σημαντικό ζήτημα.

Προβλέψεις για Μετοχές

Οι αναλυτές της Saxo Bank δεν συστήνουν στους επενδυτές να επενδύσουν μόνο σε μετοχές, παρά το γεγονός ότι είναι ελκυστικά τα θεμελιώδη μεγέθη τους. Είναι προτιμότερο να κρατήσουν μέρος των κεφαλαίων τους, σε περίπτωση που οι μετοχές συνεχίζουν να πέφτουν λόγω απρόβλεπτων γεγονότων και αντίθετα να αυξήσουν την έκθεσή τους αν η πορεία των μετοχών αντιστραφεί. Αυτό μπορεί να προκαλεί άγχος στους περισσότερους επενδυτές. Ωστόσο, η αύξηση της έκθεσης σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου αποτελεί την πιο κερδοφόρα στρατηγική. Εάν υπάρχουν εκπλήξεις στα οικονομικά δεδομένα, στο εξής οι μετοχές από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και τους κλάδους των πρώτων υλών και της βιομηχανίας θα αναδειχθούν οι μεγαλύτεροι νικητές. Οι επενδυτές που είναι πρόθυμοι να πάρουν ρίσκο, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτούς τους κλάδους, αφού εκεί υπάρχουν υψηλότεροι δείκτες ρίσκου-απόδοσης.

Προβλέψεις για Εμπορεύματα

Οι αγορές εμπορευμάτων θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την ανησυχία για πιθανές επιπτώσεις από την επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου έχουν πληγεί τα κυκλικά αγαθά, όπως η ενέργεια και τα βασικά μέταλλα, ενώ τα ασφαλή καταφύγια και η κακοκαιρία αποτέλεσαν τις σημαντικότερες αιτίες των κερδών στα πολύτιμα μέταλλα και τα γεωργικά εμπορεύματα. Η Saxo Bank πιστεύει ότι η ανανεωμένη δύναμη του Δολαρίου κατά το μήνα Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί και το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και αυτό δυνητικά θα αμβλύνει την απόδοση των αγαθών, διασφαλίζοντας μια σχετικά αμετάβλητη απόδοση των βασικών δεικτών αγαθών για το 2011.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.